Tek što smo zagazili u izbornu 2018. godinu kampanja je počela i to na najbrutalniji način. Političari su prestali da se štede, a načine da se dioskredituje protivnik više niko ne bira.

Piše: Milovan Matić

 Poturice, Turci, izdajnici, plaćenici, paravojnici, primitivci, siledžije, kriminalci, patološki lažovi, halal ministri… široka je paleta uvreda koje su uputili političari iz vlasti opozicionarima i obrnuto.

Sudeći prema tome kako smo počeli godinu, građani mogu biti sigurni da će njihovi problemi u ovom predizbornom ludilu ostati na margini interesa političara. Ustvari, u ovakvim političkim okolnostima, predizborno asfaltiranje nekoliko kilometara autoputa izgleda kao premija.

Trenutno je bačena koska o poturicama i patriotama, oko koje se već danima kolju političari u RS. Naime, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik srpske predstavnike u aktualnoj vlasti na niovu BiH nazvao je poturicama.

Nakon toga uslijedila su prepucavanja, saopštenjima, na pres konferencijama, lična…

 Možda je najbolje sve ovo opisao Slobodan Protić, šef kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS koji navodi da je sve ovo samo dio kampanje.

“Sve je to dio kampanje i na žalost, preteške su to riječi. Ono što će se nama desiti je, na žalost, da ćemo izgubiti čitavu ovu godinu odmaknuti od onih ključnih tema, životnih tema: investicija, stabilizacije Republike Srpske”, naveo je Protić.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je na političkoj sceni u RS kulminiralo sve ono za što se naivno vjerovalo da će proći kada prođu prethodni izbori. Janjić je uvjeren da je Dodik nametno ritam koji mu u ovom trenutku odgovara, a u okviru njega i dvije ključne teme – vjernost Rusiji i „ekstremnu zloupotrebu Beograda“.

„Sve one koji imaju neka druga pitanja obilježava „poturicama“. Ako na to odgovorite mirno i argumentovano, većina birača će to uzeti kao slabost. Kod nas je politička kultura birača na jako niskom nivou i oni misle da je jak onaj ko galami“, tvrdi Janjić

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je ovakvo ponašanje političara najbolja ilustracija da je nivo političke kulture u Republici Srpskoj izuzetno nizak. Ona dodaje da je ovo najbolji pokazatelj kakvu retoriku ćemo imati među političarima do izbora.

“Mi moramo biti svjesni da je kampanja za izbore počela još prošle godine, a sad se ona samo zahuktala. Ovakvim istupima politilčari su odmah na početku ove godine trasirali put za izbore i pokazali nam u kom pravcu će se kretati njihova kampanja. Ona će biti itekako prljava i usmjerena na diskreditovanje i vrijeđanja između dva bloka. Ići će ka etiketiranju izdajnika i stranih plaćenika i odgovora i vidu prozivanja pojedinaca za kriminal i slično”, objašnjava Topićeva.

U svemu tome, prema njenim riječima, najviše gube građani koji će pritisnuti ovakvom politikom samo nastaviti da napuštaju Republiku Srpsku.

” Mi imamo dvije grupe građana. One koji su jasno zauzeli strane i navijaju za svoje poličke izbore. To je oko 50 odsto građana koji izlaze redovno na izbore i njima ovakva retorika i nadmetanje političkih ajtera odgovara, te svojim ponašanjem oni su čak i saučesnici u tom procesu. sa druge strane, imamo ostatak građana koji ćuti, ne izlazi na izbore i koji sa prezirom i gnušanjem gleda na sve što se dešava oko njih na političkoj sceni. To su ljudi koji koji u tišini odlaze odavse, a njih će biti sve više ako se ovako nastavi”, zaključuje Topićeva.

/buka