Navodno je u ovom stranačkom trokutu, Dodik-Čović-Radončić, dogovoreno da glavni tužitelj Tužiteljstva BiH bude pripadnik hrvatskog naroda, najvjerovatnije dosadašnja v.d. tužiteljica Gordana Tadić, a da njena zamjenica bude Dijana Kajmaković, bošnjački kadar, čije su veze i odnosi sa Radončićem višestruki i dobro poznati javnosti. Prema nekim informacijama koje treba uzeti sa rezervom, predsjednik VSTV-a Tegeltija je u neformalnim razgovorima posljednjih nedjelja energično odbacivao mogućnost da Bošnjak bude glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Izbor novog glavnog tužitelja u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koji zaokuplja pažnju stručne, ali i šire javnosti, neće biti okončan u skorije vrijeme. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće prije izbora glavnog tužitelja, mora sačekati ishod apelacije koju je Ustavnom sudu BiH uputio Goran Salihović, bivši glavni tužitelj, smijenjen u ljeto 2016 godine. Salihović smatra da je njegova smjena bila nezakonito obavljena, o čemu će se očitovati Ustavni sud BiH, još nije poznato kada. Do tada će Tužiteljstvo BiH i dalje imati v.d. glavnu tužiteljicu, Gordanu Tadić

ŠTA TO BJEŠE KRITERIJ? 

Gordana Tadić je jedna od trinaest  kandidata koji su su prijavili za glavnog tužitelja. Prema insajderskim informacijama iz VSTV-a, budući glavni tužitelj trebao bi biti izabran iz reda kandidata hrvatske nacionalnosti.  Pored Tadićke, Hrvati koji su se prijavili na konkurs su Tomislav Ljubić, aktuelni kantonalni tužitelj u Tuzli i Ivan Matešić, tužitelj Tužiteljstva BiH. Prema neslužbenim informacijama, najveće izgleda da bude izabrana za glavnog tužitelja, ipak, ima Gordana Tadić, ne zbog nekih spektakularnih rezultata u dosadašnjem radu, dapače ti su rezultati skoro pa nikakvi, već zbog rođačkih veza za utjecajnim HDZ-ovim dužnosnikom Mijom Krešićem.

Postavlja se, međutim, pitanje ko je, kako i na osnovu kojih pozitivnih zakonskih propisa “rezervirao” mjesto glavnog tužitelja za kandidata Hrvata?! Podsjetimo, kada je prošle godine biran nasljednik Meddžide Kreso na dužnosti predsjednika Suda BiH, nigdje nije spominjano da ta dužnost pripada Bošnjacima, nego se insistiralo da je glavni kriterij i mjerilo kojim se rukovodi VSTV-a budu stručnost, rezultati u radu, ugled. Ti su kriteriji, navodno, presudili da predsjednik Suda BiH bude dotadašnji sudija ovoga suda  Ranko Debevc.

No, kako se pokazalo posljednjih mjeseci, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće izgubilo je vjerodostojnost neovisnog i stručnog tijela i postalo zapravo transmisija vladajućih političkih stranaka koji na taj način “drže šapu” nad pravosuđem. To se prije svega odnosi na neformalnu, ali lako vidljivu koaliciju SNSD-HDZ-SBB, čiji lideri peko svojih kadrova “ugrađenih” u VSTV praktično kontroliraju izbor sudaca i tužitelja, od najniže općinske razine, pa do Suda BiH i Tužiteljstva. 

ZAUZETO – HRVAT! 

Navodno je u ovom stranačkom trokutu, Dodik-Čović-Radončić, dogovoreno da glavni tužitelj Tužiteljstva BiH bude pripadnik hrvatskog naroda, najvjerovatnije dosadašnja v.d. tužiteljica Gordana Tadić, a da njena zamjenica bude Dijana Kajmaković, bošnjački kadar, čije su veze i odnosi sa Radončićem višestruki i dobro poznati javnosti. Prema nekim informacijama koje treba uzeti sa rezervom, predsjednik VSTV-a Tegeltija je u neformalnim razgovorima posljednjih nedjelja energično odbacivao mogućnost da Bošnjak bude glavni tužitelj Tužiteljstva BiH. 
Ukoliko se to desi, a naši izvori tvrde da je to vrlo izvjesno, tada niti na jednom čelnom mjestu u pravosuđu BiH, i Federacije BiH ne bi bilo niti jednog pravosudnog radnika Bošnjaka. Podsjetimo, na čelu VSTV-a je Milan Tegeltija, Suda BiH Ranko Debevec, glavni federalni tužitelj je Zdravko Knežević, predsjednik Vrhovnog suda BiH je Milorad Novaković, a Ustavnog suda Federacije Aleksandra Martinović.

Da li o tom nacionalnom disbalansu na štetu Bošnjaka vode računa njihovi politički predstavnici i navodni zaštitnici nacionalnih interesa, teško je prosuđivati. Kako sada stoje stvari, odgovor je izrazito negativan! 

Senad Avdić