Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Kantona Sarajevo potvrdila je pisanje Faktora, a u vezi s tim da je Ani Babić, predsjedavajućoj Skupštine KS, isplaćen novac na ime smrti bračnog druga. 

Faktor je ranije objavio da je Babić iz budžeta Kantona Sarajevo dobila naknadu koja se isplaćuje u slučaju smrti užeg člana porodice državnog službenika ili namještenika. Međutim, u konkretnom slučaju Babić je iz budžeta dobila oko 3.500 KM na ime smrti supruga Džemaludina Babića, od kojeg se zapravo razvela. Brak je okončan sudskom presudom šest godina prije njegove smrti, sredinom 2010. godine. Zakon na osnovu kojeg se isplaćuju ove naknade ne tretira bivše bračne partnere kao uže članove porodice. 

Nadležna skupštinska komisija u odgovoru Faktoru navodi da je Babić isplaćen novac na osnovu priloženog izvoda iz matične knjige umrlih Općine Stari Grad Sarajevo. Komisija je, kako navode, cijeneći dostavljenu dokumentaciju donijela rješenje o isplati naknade Ani Babić. 

Iz svega navedenog proizilazi da se Babić lažno predstavljala kao supruga umrlog kako bi ostvarila naknadu, iako je zakonski bila razvedena godinama prije njegove smrti. 

Komisija u svom odgovoru koji potpisuje njen predsjedavajući Kemal Ademović ne precizira da li će izvršiti provjeru pravnog osnova za isplatu naknade Ani Babić i da li će Babić morati vratiti novac koji joj je očigledno nezakonito isplaćen.

1000_1516806578ana_babić-komisija

/faktor