Poslanički klubovi opozicionih stranaka održali su vanrednu press konferenciju nakon što su saopćili da zbog nedostatka kvoruma ne može biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila sazvana na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF).

Opozicija kaže da bi zakonom koji je bio predložen za dnevni red ovog zasjedanja u izbornoj godini i nadalje bile otklonjene eventualne postizborne blokade u provedbi izbornih rezultata, prvenstveno kad je riječ o popunjavanju delegatskih klubova u Domu naroda Federalnog parlamenta. Također tvrde da ponuđeni zakon ostaje i dalje u proceduri odnosno da će oni insistirati na njegovom usvajanju u Parlamentu.

Za neuspjeh današnje sjednice okrivili su vladajuće SDA i HDZBiH jer se njihovi poslanici nisu odazvali pozivu, poslanom uredno i u skladu s Poslovnikom, kako su na vanrednoj pres-konferenciji ustvrdili predstavnici SDP-a i DF-a.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da SDA i HDZ zajedno urušavaju Federaciju BiH, dok je šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić ustvrdio da je ovdje riječ o „političkom kukavičluku Stranke demokratske akcije“ jer je ona, kako je dodao, „između države i HDZ-a, izabrala HDZ“.

– Ponuđeni zakon koji je trebalo razmotriti na današnjoj sjednici nije ni protiv koga i sasvim je u skladu s Izbornim zakonom BiH, Ustavom FBiH, preporukama Venecijanske komisije i pismom Ureda visokog predstavnika. Dobar je i zato što sprečava eventualnu “mostarizaciju” cijele Federacije BiH nakon izbora 2018. godine – rekao je Đonlagić.

A SDA na strani bošnjačkih interesa

Osim predstavnika SDP-a i DF-a, na pres-konferenciji su se obratili i predstavnici drugih opozicionih poslaničkih klubova u Predstavničkom domu. Zastupnici Mirsad Topčagić i Ismet Kurić, iz Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) smatraju da je materijal predložen od strane klubova SDP-a i DF-a, vezano za zakon koji tretira pitanje broja izbornih jedinica i načina dodjele mandata, a koji je kao takav upućen u parlamentarnu proceduru, predstavlja dobru osnovu da se kroz kvalitetnu parlamentarnu rasrpavu dođe do prihvatljivog rješenja putem kojeg bi se otklonili elementi blokade potpunog formiranja i kapacitiranja zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a posebno Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

-Očito SDA i HDZ svojim neprisustvovanjem današnjoj sjednici žele da zadrže mehanizam blokade potpunog formiranja i funkcioniranja Federalnog parlamenta, kako bi se na taj način očuvali na vlasti. Nedolazak SDA zastupnika na današnju sjednicu predstavlja jedan nedogovoran čin od strane istih, posebno iz razloga što se SDA kao politička partija želi predstaviti isključivim zastupnikom interesa bošnjačkog naroda, a ustvari ovakvim činom samo nanosi štetu Bošnjacima. Uzimajući u obzir činjenicu da Bosna i Hercegovina i Federacija BiH predstavlja multietničko društvo, na ovakav način se ne brane interesi Bošnjaka i BiH. –  istakao je zastupnik Mirsad Topčagić

Današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sazvalo je 20 opozicionih poslanika iz SDP-a i DF-a. Način njenog sazivanja nije uobičajen u parlamentarnoj praksi, ali jeste u skladu s Poslovnikom.

Za punovažno odlučivanje trebalo je da na zasjedanje dođe najmanje 50 od ukupno 98 članova Doma, ali je došlo 43, zbog čega nije mogla ni započeti. Na sjednici je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH.