Očevici tvrde da policajac u psa nije pucao u samoodbrani, kako je naveo, nego zbog činjenice da se pas nalazio ispod njegovog auta i nije htio izaći, nakon čega je on u psa ispalio dva metka iz službenog pištolja

Iako su danas brojni internet portali objavili vijest da je u Zenici sudski policajac pucao u psa koji ga je napao, postoje i oni koji tvrde drugačije. Naime, očevici tvrde da policajac u psa nije pucao u samoodbrani, kako je naveo, nego zbog činjenice da se pas nalazio ispod njegovog auta i nije htio izaći, nakon čega je on u psa ispalio dva metka iz službenog pištolja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona rečeno je da je sudski policajac „pucao iz službenog pištolja u namjeri da se odbrani od psa lutalice“. U saopštenju policije nije navedeno na osnovu čega su izveli ovaj zaključak, te da li su ispitali i svjedoke koji tvrde suprotno.

Svjedoci tvrde da je policajac pucao u starog, pitomog psa koji nikada nije bio agresivan, koji čak nema ni zube, pucajući dva puta, u vrat i stomak, što je, čak i ukoliko bi se prihvatila verzija o samoodbrani, prekoračenje iste.

Postavlja se opravdano pitanje kakve sve to osobe rade u institucijama države i ko to sve nosi oružje jer je, ako se navodi očevidaca pokažu kao istiniti, u pitanju je neovlaštena upotreba sile, prekoračenje ovlaštenja i očito kršenje zakona. Danas je to bio pas, sutra može biti nečije dijete.

Još jedno pitanje koje se nameće jeste profesionalnost bh novinara i stanje bh novinarstva; bez prethodne provjere informacija prihvatili su priču koja je servirana i koja ide „na ruku“ policajcu koji je prekršio i pravila službe i zakon, a u kojoj druga strana nema mogućnosti da se izjasni i ovo nije prvi put da se neprovjerene i netačne vijesti pišu kada su u pitanju napušteni psi u Bosni i Hercegovini.

Pas je prebačen u Sarajevo gdje mu se veterinari bore za život.

/bosniatimes