Dragan Čović danas “suhim zlatom” plaća političke argumente koji ga opravdavaju za podjelu države na tri odvojena nacionalna i politička društva koja će se na kraju samo teritorijalno “ovjeriti”!

Zlatko Lagumdžija, prema ličnim priznanjima, odavno nema potrebu da ljudima govori ono što žele čuti, već samo ono što misli da bi trebalo da znaju. Bivši lider Socijaldemokratske partije BiH bez ustezanja govorio je za portal Kli.ba o bivšim kolegama i politikama koje oni zastupaju, posebno o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH

„U politici je mnogo važnije koje su posljedice vaših odluka od onoga što ste njima željeli postići. Put do pakla može biti popločan najboljim namjerama. Komšićevi potezi, ne ulazeći u motive, u posljednjih pet godina imali su za posljedicu samo korist za SDA, a u posljednje vrijeme i za HDZ, uz konstantno pravljenje zbrke, štete i kreiranje lažnih nada pobornicima ljevice i građanske opcije.

Prvo treba reći da on ima puno pravo na svoju kandidaturu. Ona je legalna, a ne ulazeći u sadašnji legitimitet, odgovorno tvrdim da je 2006. svaki kandidat SDP-a, pa tako i on, imao legitimitet kao i drugi kandidati. Tada je, kao i 2010. godine, SDP imao respektabilan broj Hrvata u kantonalnim skupštinama i domovima naroda, dok je s drugim hrvatskim strankama zajedno imao više Hrvata nego sam HDZ. To više nije tako, pri čemu Čović danas “suhim zlatom” plaća političke argumente koji ga opravdavaju za podjelu države na tri odvojena nacionalna i politička društva koja će se na kraju samo teritorijalno “ovjeriti”.

Komšićeva samoproglašena kandidatura, uz njegove izjave da ujedinjenje ljevice ide tek nakon izbora, predstavlja posljednji udarac očekivanjima javnosti koju je kreirao s drugim liderima građanskih stranaka. Ovo je istovremeno javno i jednostrano cijepanje sporazuma potpisanog s Nikšićem o objedinjavanju alternativnog bloka vladajućim strankama. Neprofilirana opozicija i svjesno kreiranje atmosfere od vladajućih struktura tipa “svi su isti”, uz montirane političko-policijske procese za jednokratnu upotrebu, samo mogu rezultirati gubitkom nade “uspavanog” biračkog tijela. Ako je cilj DF-a “sve je isto samo se on vraća u Predsjedništvo”, tek onda svi zajedno imamo dodatni problem.

Istina, Izetbegoviću Komšićeva samokandidatura može ponuditi iluziju da se tako može disciplinovati Čović, mada je time lideru HDZ-a dat besplatan novogodišnji poklon za jačanje propagandne i besmislene argumentacije kojom će lakše disciplinirati mogući opozicioni glas među Hrvatima. “Najgore” što se Čoviću može desiti je da mu ovo bude ključni argument kako bi SDA privolio na izmjene Izbornog zakona po HDZ mjeri. Radončić pametno šuti i pušta da drugi za njega rade, jer s razlogom vjeruje da ovo i njega približava Predsjedništvu. Dakle, na sceni je cementiranje lošeg i postavljanje skele za još gore.

Posljedica je razbijanje alternative i jačanje aktuelne vlasti koja, mada nikada slabija, postaje uvjerena da je nema ko pobijediti. Besmisleno fokusiranje na izbor članova Predsjedništva na ovaj način direktno vodi do cilja HDZ-a u ključnoj bici , a to je apsolutna i kvalifikovana pobjeda u domovima naroda koja je alat za pretvaranje Federacije i čitave države u “Veliki Mostar”. To je ipak potpuno nova glavna priča koja izlazi iz okvira ovog pitanja.

Kako izaći iz ovog scenarija, to zahtijeva veći prostor i ozbiljne ljude koji su spremni raditi zajedno, a ne samo za sebe. Cilj nam treba biti poraz onih koji ruše državu, ali preduslov za to je osvještenje ili diskvalifikacija populista kratke pameti, ozbiljnog nerada, beskrupuloznih ambicija i profesionalno naplaćivanog patriotizma.

Znam da će ova kratka elaboracija pokrenuti novu lavinu napada, ali ja odavno nemam potrebu da ljudima govorim ono što žele čuti, mada bi mi to sada bilo jednostavnije, već samo govorim ono što mislim da ljudi trebaju znati“.