Čudim se da Radončić nije uzeo pouku od Harisa Silajdžića. Gdje je taj čovjek danas i gdje mu je stranka?!

Piše: Nedžad Latić

Dugo se kanim u svojim kolumnama osvrnuti se na Savez za bolju budućnost (SBB), i to imam potrebu učiniti koliko iz političkih, još više iz privatnih razloga. I eto nek’ mi bude povod pristupanje Adisa Arapovića ovoj stranci, što smatra iznimnim i vrlo zanimljivim političkim događajem.

Opće stanje u strankama je vrlo neuredno, i osim intriga i afera sa agendom raznih oblika kiminaliteta, sav ostali stranački život je apsolutno nezanimljiv. Nek’ se složim i sa Esadom Bajtalom da su sve stranke postale interesne skupine, opet ih se ne treba tretirati kao beznadežan slučaj jer one odražavaju vlast, odnosno tvore ono što zovemo državom, zar ne?! Prema tome, logično je zaključiti da je stanje u državi odraz stanja u strankama.

Uzeti pouku od Silajdžića

Može se ovom Arapovićevom (is)koraku u stranačke vode pridodati i prodor SDP-a u Republiku Srpsku, odnosno pristupanje Draška Aćimovića ovoj stranci, dok je prelazak Selima Bešlagića u Našu stranku ipak marginalan politički događaj i neće bitnije utjecati na stranački život.

Jer Arapović je vrlo hrabro iskoračio u politički život i dao do znanja da sigurno neće biti uhljeb kakvih je puna njegova SBB.

Mnogo je razloga kako se to desilo SBB-u da postane utočište raznih uhljeba, a najvjerovatnije je to uvjetovano relativno lošim izborim rezultatom 2010. kad je ova stranka imala veliku šansu za pobjedom nad SDA-om. Jednostavno, tad je SBB-u sa nekoliko strana puhao vjetar u leđa i, po mom sudu, samo kalkulantski odnos raznih prebjega iz S za BiH i SDA, te njihov strah od pobjede nad SDA-om, omeli su lidera SBB-a da tada nokautira SDA! Očito je SDA dobro upamtila pretrpljeni strah i stoga se od tada svim silama obrušava na SBB kako više nikad ne bi zadobila takvu snagu i zaprijetila „pesnicom“, kakav je glasio jedan SBB-ov slogan.

“Trenirajući strogoću” nad liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, SDA je i drugim opozicionim liderima željela pokazati šta će ih snaći ukoliko se drznu zaprijetiti im „pesnicom“ poput Radončića!

Zaista je pravo čudo da je Radončić politički, a Boga mi, i fizički preživio SDA-ov pogrom. Obiman je arsenal oruđa i oružja koje je SDA upotrijebila da uništi Radončića i njegovu stranku, odnosno njegovo poslovno carstvo. To nije potrebno nabrajati jer još uvijek „rat“ traje!

Čime se Radončić odbranio? Prije svega novcem, a potom i Avazom. Malo ili nimalo nije imao fajde od stranke niti od ljudi iz stranke. Zašto? Zato što je velika većina njih jednostavno našla uhljebljenje u toj stranci i kao takvi komformisti nisu se željeli izlagati opasnosti i postati meta opakih SDA-ovih nišandžija.

Ovdje mi je žao i osobnog angažmana jer nisam podržavao samu politiku SBB-a, već sam, možda ponajviše iz prkosa, stao u odbranu Radončića kao žrtve jedne monstruozne kampanje koja je imala za cilj njega i njegovu stranku slistiti sa „lica zemlje“. Zbog toga sam i sam pretrpio neke oblike prijetnje i zastrašivanja, te bio bačen na lomaču režimskih medija i  SDA-ovih botova na društvenim mrežama.

Tako da mi je krivo da su tu golgotu mnogi uhljebi u SBB-u preživjeli neokrznuti. Sad je sasvim izvjesno da će se Radončić i sudski odbraniti i izići čist iz montiranih procesa, ali problem njegove stranke, ovakve kakva ona jeste, ostat će i može ugroziti njegove ambiciju da pobijedi na predstojećim izborima. Čudim se da Radončić nije uzeo pouku od Harisa Silajdžića. Gdje je taj čovjek danas i gdje mu je stranka?! Da, na njegovoj harizmi se uhljebilo stotinjak kvarnjaka raznih profila, jalovih intelektualaca, estradnih menadžera, napuhanih tajkuna, „mejtefskih lopova“ od kojih narod, da ne kažem država, nije imala nikakve fajde. I stigla ga je pravedna kazna; danas on od takvih kvarnjaka ne može ni kročiti nogom u kancelarije S za BiH!

Zapravo ne razumijem Radončića zašto se uopće više kvarta u politiku ako ima takvo bogatstvo da može ugodno proživjeti ostatak života. Upoznao sam mu i sina koji je na mene ostavio utisak kao vrlo inteligentan, skroman i plemenit mladić. Moram priznati da sam šokiran njegovim odgojem ako ga usporedim sa tajkunskom djecom koja objavljuju slike po instagramu na kojima se razmeću ćaćinim bogatstvom. Zašto, onda, Radončić dozvoljava da se razni uhljebi u njegovoj stranci ponašaju poput djece „zelene buržoazije“ koja se slikaju po instagramu u vilama i bazenima? Ne znam i nisam sa njim o tome razgovarao!

Čujem i čitam vrlo ružne komentare o nekoj Vesni, ne znam joj ni prezime, SBB-ovoj poslanici iz Zenice… Pitam se šta radi taj Rile, glumac i ministar za kulturu u Sarajevskom kantonu? Pa to je možda najznačajniji resor u našoj metropoli! Ubi nas ovaj primitivizam osionih i najedenih „zelenih termita“, a Rile se zvalio u fotelju i duška!

Raspitivao sam se za SBB u SB Kantonu i čuo vrlo ružnih priča na račun tamošnjih rukovodilaca SBB-a, kojima, na žalost ne znam ni imena. Pitam se šta radi taj Adnan Terzić? Uvjerili su me da on ne može organizirati ni stranačku tribinu u nekom travničkom selu. A Radončić mu dao funkciju na kojoj kontrolira milione.

Terzić pripada najgoroj sorti jedne bošnjačke plejade i generacije poput Almira Đuve, Harisa Bašića, Mirze Hajrića itd. Kao što je Terzić kao premijer sa Berlusconijem gledao utakmice Milana, Đuvo je kao šef OSA-e gledao tenis na Wimbledonu. Kao što Terzić ima hacijendu na Vlašiću, Bašić ima jahtu na Jadranu itd.    

Djetelina sa četiri lista, šta je to?

Arapović ne pripada ovoj generaciji, ali, avaj, koliko još sebi sličnih može uopće naći da su voljni nositi se sa stranačkim uhljebima i mijenjati prvo imidž političara pa tek onda i politički život.

Ja ne znam, valjda će Arapović to objasniti, šta je uopće ideologija SBB-a. Dobro, to je narodnjačka stranka koja se zalaže za cjelovitost Bosne i Hercegovine itd. Ali to je proklamacija i stranačka floskula koja u suštini ne znači ništa.

Radončićev SBB ima šansu da ponudi jasnu sekularističku političku opciju neopterećenu rigidnim ateizmom, što je hipoteka sarajevske ljevice, i izvede Bošnjake iz kvazinacionalističke ideološke kaljuže namočene religijskim natruhama, kakvu je tvorio SDA uz svesrdnu asistenciju Islamske zajednice; osim ako opet ne napravi grešku i ne primakne se reisu-l-ulemi kako je to učinio kad se bio sprijateljio sa Mustafom Cerićem. Vjerske autoritete treba respektirati i podržavati vjerske zajednice u njihovoj misiji prosvjetiteljstva i obnavljanju nasušno potrebne duhovnosti, ali  kler treba držati na distanci od politike za njihovo dobro. Baš zbog toga reisovi nisu imali nikad lošiji rejting u narodu, kako bivši tako i sadašnji!

Simbol djeteline sa četiri lista je živopisna odrednica koja simbolizira sreću. Za sada se može reći da je sretan samo onaj uhljeb koji je ovu djetelinu ubrao na Radončićevom tornju i skrasio se. Dok je Radončić govorio da nije sretan sa svojim bogatstvom ako je njegov narod siromašan! Daj nek’ to i pokaže i nek’ iskreno založi svo svoje bogatstvo kako bi SBB postala „lansirna rampa“ za stotine talentiranih bosanskih mladića i djevojaka voljnih da promijene ovo nesnošljivo stanje za njih! To od njega očekujem!

Ukoliko ne održi riječ i ne uvaži ovakve kritike, bolje mu je da odustane od kandidature – neće pobijediti!

thebosniatimes.ba