Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić prokomentirao je najavu SDP-a BIH kako će ići sa tri kandidata za članove Predsjedništva BIH na predstojećim općim izborima u oktorbu.

– Ljevica je uvijek imala više kandidata jer nisu samo SDP i DF stranke ljevice. Ljevica je uvijek izlazila sa više kandidata. Iskreno, ne bih volio da se to desi jer bi izlazak sa kandidatom za člana Predsjedništva u RS-u objektivno išao na ruku Dodiku, ali SDP svakako ima pravo da autonomno donosi odluke i šta god oni da donesu kao odluku ja to poštujem jer razumijem i poziciju SDP-a. Šta će to u konačnici da znači, to je druga stvar, ali svako od nas nosi odgovornost i za posljedice, kazao je Komšić, prenosi portal Vijesti. ba.

Na pitanje kako gleda na mogućnost da Nermin Nikšić bude kandidat za člana Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda, Komšić odgovara:
 
– To je do SDP-a i Nermina Nikišića, hoće li se odlučiti na to. To je isto kao da me pitate za bilo kojeg drugog kandidata, rekao je Komšić.

Podsjećamo, dopredsjednik SDP-a Draško Aćimović smatra da Nermin Nikšić treba biti kandidat te partije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, kao i da SDP treba ići sa tri kandidata za Predsjedništvo.

– U partiji se o tome još nije razgovaralo, ali lično mislim da ako Komšić ide kao predsjednik svoje partije, SDP mora ići također sa predsjednikom, znači gospodinom Nikšićem – kazao je Aćimović.

Prema njegovim riječima, Nermin Nikšić je “proevropski iskreni Bošnjak, koji želi dobro svome narodu, ali ne na štetu drugih”.

Na pitanje hoće li se glasovi “rasuti” ukoliko u utrku za Predsjedništvo zajedno krenu Nikšić i Željko Komšić, Aćimović odgovara da se to neće desiti.

– Neće se rasuti jer broj glasova koji se očekuje i podrška ogromnog broja nezadovoljnih građana moraju biti dovoljni za oba kandidata. BiH nema više pravo na grešku. Ako se izbori urade pod kontrolom međunarodne zajednice i uz pomoć aparature kojom se onemogućava izborna krađa kao do sada, Komšić i Nikšić ubjedljivo pobjeđuju – uvjeren je potpredsjednik SDP-a.

Dodao je kako on neće biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva, niti za predsjednika Republike Srpske, ali da će SDP i proevropski blok, u slučaju da se ide sa kandidatima ispred sva tri naroda, imati odličnog kandidata.

Politička analitičarka Ivana Marić ranije je kazala da joj nije jasna ideja SDP-a da ljevica ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva, te da bi razumjela da imaju jednog kandidata u RS, a drugog u Federaciji BIH jer su to odvojene izborne jedinice.

– Ako imate bošnjačkog i hrvatskog kandidata iz Federacije BiH, vi time dijelite svoje biračko tijelo jer svako ima samo jedan glas. DF je to uradila na prošlim izborima i neslavno je prošla. SDP će na ovim izborima sigurno dobiti više glasova nego na prošlim općim izborima, ali ne toliko da može osvojiti mjesto u Predsjedništvu ako podijeli svoje birače. SDP će kandidiranjem više kandidata za Predsjedništvo sigurno utjecati na rezultate ostalih kandidata. Međutim, niko za sada ne može reći na koji način će se to odraziti na konačne izborne rezultate za Predsjedništvo niti kome će to pomoći, a kome odmoći, kazala je Ivana Marić. 

Na tvrdnje da to umanjuje šanse i Željku Komšiću, Marić kaže da stranke lijeve orijentacije imaju šanse da dobiju mjesto u Predsjedništvu samo ukoliko idu sa jednim kandidatom. 

– Imali su priliku da to nauče na svojoj greški na lokalnim izborima kada su izgubili neka načelnička mjesta jer je svako išao sa svojim kandidatom. Na izbornim listama za parlamente mogu ići i sa zasebnim listama jer im to čak može donijeti veći broj mandata zbog specifičnosti bh. izbornog sistema, smatra Ivana Marić.

/slobodnabosna