Serijal “Svi zločini Fikreta Abdića” konstantno izaziva nemir kod ljubitelja lika i djela osuđenog ratnog zločinca iz Velike Kladuše.

Klimavi “dokazi”

Kako javlja naš izvor blizak Laburistiima iz Velike Kladuše, stranka Fikreta Abdića ovih je dana Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK) podnijela “zahtjev za pokretanje postupka” protiv Radio televizije Unsko-sanskog kantona (RTV USK) zbog, kako tvrde, povrede odredbi Zakona o komunikacijama i odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija i to po osnovnu “povreda” osnovnih principa Kodeksa, govora mržnje, pravičnosti i nepristrasnosti, prava na odgovor, zavaravajućeg programa, a sve to je urađeno, kako su naveli, tokom emitovoanja serijala “Svi zločini Fikreta Abdića” koji je kao dokumentarni program emitovan u 13 epizoda na RTV USK, a preuzele su ga još neke televizijske kuće u BiH.

U drugoj tački Zahtjeva za pokretanje postupka protiv RTV USK, Laburisti Fikreta Abdića žalili su se na “Utemeljenje i javno prezentiranje navodne, kako je nazivaju, novinarske nagrade “Emin Huskić” i dodjele iste javno putem programa RTV USK novinarki Ajši Pehlić, autorici serijala “Svi zločini Fikreta Abdića” koja je rađena prema knjizi rahmetli Emina Huskića, što nije potrebno dodatno komentarisati. Sve je rečeno u samoj tački koliko su drski Laburisti kada su se usudili da izvrću činjenice i nepobitnu istinu pokušavaju izvrnuti kako bi obmanuli javnost pred ovogodišnje izbore.

U trećoj tački Zahtjeva Laburisti se žale na, kako kažu, ograničavanje prenosa i objave reagiranja Laburističke stranke BiH povodom dodjele navedene novinarske nagrade i kako tvrde, djelimičnog prijenosa njihovog reagiranja na web stranici RTV USK i u Dnevniku. U prilog ćemo podastriti dva linka jedan sa zvanične stranice Laburističke stranke BiH a drugi sa web stranice RTV USK kako bi se uvjerili da je prenesena bit i suština reagiranja. Ali, naravno to Laburisti dobro znaju i s ovom Zahtjevom samo žele da isprovociraju novu krizu na Unsko-sanskon kantonu oko pitanja RTV USK i konačnog rušenja direktora ovog javnog medijskog servisa, kako bi pred izbore bili mirni i kako bi mogli, eventualno, da šalju svoje obavijesti za javnost, predizborna saopćenja i druge metode putem kojih se osvajaju glasovi a najjača krajiška medijska kuća je zasigurno pravi način da se to i uradi.

Pomenute reakcije i objave istih na web stranicama Laburstičke stranke i RTV USK možete pogledati na ovim linkovima:

http://laburistibih.ba/index.php/component/content/article/78-vijesti/608-knjiga-emina-huskica-je-zlocin-a-ne-nagrada

http://laburistibih.ba/index.php/component/content/article/78-vijesti/608-knjiga-emina-huskica-je-zlocin-a-ne-nagrada

Izvrtanje istine 

Nadalje, Laburisti u podugačkom obrazloženju podnošenja ovakvog zahtjeva, između ostalog kažu, da se radi o jednostranoj promociji mišljenja i stavova sagovornika, istaknutih političkih protivnika Fikreta Abdića, te da je izlazak serijala i njegovo emitiranje pred istek 2017. godine, ništa drugo do uvod u izbornu kampanju 2018. godinee i dokaz da je RTV USK pod političkom kontrolom.

Dalje se u obrazloženju navodi  da prošlost Unsko-sanskog kantona zahtjeva podrobnu i temeljitu analizu i da je RTV USK putem emitovanja serijala “Svi zločini Fikreta Abdića” krenula putem narušavanja Općeg okvirnog sporazuma za mmir u BiH što nije u interesu javnosti.

Zbog svega navedenog javnost zahtjeva od predstavnika bošnjačke dijaspore, bošnjačkog rukovodstva u Sarajevu i bošnjačkih predstavnika u Unsko-sanskon kantonu da već jednom izađu sa činjenicama o Fiikretu Abdiću i njegovoj ulozi u proteklom ratu, kako bi fama oko novonastale situacije jednom zauvijek bila rasvijetljena i kako više nikada ne bi došlo do bilo kakvih dilema i nesuglasica oko nepobitnih činjenica i istine o ratnim dešavanjima u Unsko-sanskom kantonu (tadašnjem Bihaćkom okrugu) u pogledu međubošnjačkih sukoba i stavljanja na stranu agresora na Bosnu i Hercegovinu, traženje zaštite od njihove vojske i uvođenje iste na teritoriju Unsko-sanskog kantona (Bihaćkog okruga) a što je najgore i najbolnije, izazivanje i bivanje direktnim uzročnikom smrti brojnih bošnjačkih života! 

Rasvijetlite istinu jednom zauvijek bilo u izbornoj ili poslje izborne godine, ali toliko dugujete ovom narodu!