Konačno su utvrđeni kriteriji prema kojima se izdaje certifikate za pripadnost hrvatskom narodu. Utemeljio ih je doktor Ivo Miro Jović, nekada visokorangirani zvaničnik Hrvatske demokratske zajednice BiH i privremeni član Predsjedništva BiH.

– Željko Komšić govori da on jeste Hrvat, ali ne govori hrvatski, nema tradiciju, nije vjernik i sve ono što karakterizira jedan narod. On time vrijeđa ljude koji se osjećaju nacionalno svjesnim – kazao je Jović u intervjuu za jedan portal.

Iako je bio škrt na detaljima, Jović je jasno definirao osnovne odrednice Hrvata po njegovoj i mjeri HDZ-a BiH. Prva i osnovna je upotreba hrvatskog jezika, a u toj je oblasti ovaj bivši član Predsjedništva BiH, zbog svojih jezičkih vratolomija i uvođenja novih termina u hrvatski jezik, istinski autoritet. Ako je Ivo Miro Jović procijenio da Komšić ne govori hrvatskim jezikom, tu ne postoji prostor za sumnju.

Da li i u kojoj mjeri Željko Komšić praktikuje religiju, nismo upoznati. Međutim, Ivo Miro Jović očigledno jeste. Nećemo sumnjati u Jovićeve informacije pa ćemo prihvatiti tezu o “nevjerniku” Komšiću kao neupitnu.

Šta podrazumijeva pod “tradicijom”, koju Komšić prema njegovom mišljenju nema, Ivo Miro Jović nije dodatno pojasnio. S obzirom na to da njegova biografija baš i ne sugerira postojanje kontinuiteta u gajenju stavova koje danas propagira, teško je procijeniti u kojem kontekstu Jović smatra da Komšić “nema tradiciju”. Ako se tradicija odnosi isključivo na period od 1993. do danas, onda je situacija nešto jasnija jer “tradicija” onih koji je danas za Ivu Miru Jovića imaju i nije baš kompatibilna sa onom koju su gajili do raspada Jugoslavije.

Još je upitnija odrednica “sve ono što karakterizira jedan narod”. Komšić to, šta god bilo, nema. Procijenio je to Ivo Miro Jović, vjerovatni budući utemeljitelj i direktor instituta za mjerenje hrvatstva u BiH.

/faktor