Bošnjački pokret će u srijedu, 17. januara 2018. godine, na Trgu djece Sarajeva, ispred Ambasade Republike Hrvatske, organizovati mirno protestno okupljanje građana

Iz ovog pokreta naveli su da protest organizuju ‘zbog očite namjere vodstva ove susjedne države da politiku međudržavnih odnosa sa BiH gradi na principima i ciljevima politike Franje Tuđmana iz perioda 1991.-1995. godine’.

“Bošnjački pokret posjeća predsjednicu Hrvatske da je zbog zločinačke politike F. Tuđmana, G. Šuška i drugih pravosnažnom presudom Haškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da podijeli našu državu a teritorije BiH tada okupirane od vojske Republike Hrvatske pripoji tzv. velikoj Hrvatskoj državi.

U istoj presudi Haškog tribunala za ratne zločine do tada preživjela šestorka vodstva HDZ Hrvatske i BiH osuđena je na preko 110 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog pothvata, najtežih oblika ratnih zločina i masovnog protjerivanja pripadnika bošnjačkog naroda i pokušaja srpsko-hrvatske podjele Republike BiH tada već međunarodno priznate i nezavisne države i članice UN”, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

Bošnjački pokretu saopćenju ističe predsjednici Republike Hrvatske da su ‘predstavnici HDZ BiH pod direktnom sugestijom HDZ Hrvatske kao vladajuće stranke u više navrata svojim političkim djelovanjem-glasanjem u institucijama države BiH, sprečavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO, i time podsticali i omogućavali jačanje ruskog političkog uticaja u sprečavanja evroatlanskog puta BiH.’

Protestno okupljanje, simbolično 22 građanina, održaće se sa sloganom “NE tuđmanizaciji BiH i STOP “ruskoj čizmi” u BiH 22 godine poslije Dejtona”. Tokom ovog protestnog okupljanja, biće predato pismo Ambasadi Republike Hrvatske upućeno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i cjelokupnoj javnosti susjedne države Hrvatske.