Članak iz “Guardiana” prenijela je na svom twitter nalogu i Samantha Power, bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima.

Tekst kojeg je prije dva dana objavio portal Žurnal posvećen stvaranju paravojnih snaga u Republici Srpskoj pod pokroviteljstvom Milorada Dodika i njegovih partnera iz Rusije i Srbije snažno je odjeknuo u domaćoj i međunarodnoj javnosti. Britanski The Guardian iz pera svog vanjskopolitičkog urednika Juliana Borgera, prenoseći pisanje “Žurnala”, upozorio je svjetsku javnost na opasnost koja prijeti miru u cijelom regionu od Dodika i njegovih političkih nalogodavaca izvan Bosne i Hercegovine. Borger je, inače, dobro poznat i domaćoj javnosti, prije svega po sjajnoj knjizi “Krvnikov trag”  objavljenoj prije dvije godine u kojoj je opisao potragu,  hapšenje i odlaske u Haag brojnih optuženika za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. 

Članak iz “Guardiana” prenijela je na svom twitter nalogu i Samantha Power, bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima. Ambasadorica Power, inače i sama novinarka koja je izvještavala o ratu u Bosni i Hercegovini prokomentirala je Borgerov članak riječima: “OVO NIJE TEKST IZ 1992., OVO SE DEŠAVA DANAS”!

IMG-df832fd7dd70cd480a955ab36926c171-V