Pokušaji američkih demokrata da Srbiju okrenu protiv Rusije biće “slomljeni” ako naše dvije zemlje nastave da jačaju svoje istorijske, kulturne a, prije svega, ekonomske veze, smatraju ruski analitičari. Kako dodaju, upravo jačanje saradnje u svim sferama jeste najbolji način da se odgovori na namjere Senata da borbu protiv uticaja Rusije počne u Srbiji, piše beogradska redakcija ruske novinske agencije Sputnjik.

Prema riječima ruskih eksperata, „Rusija u Srbiji vlada ogromnim istorijskim kapitalom – simpatijama većeg dijela stanovništva, i to je njena prednost u regionu u odnosu na Vašington i Brisel“.

Informer pisše kako su demokrate u Spoljnopolitičkom odboru Senata SAD pozvale Vašington da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona i odobri veća sredstva za pomoć radi odbrane od „zloćudnog ruskog uticaja”.

Demokrate smatraju i da je zemljama poput Srbije potrebno i doslijednije američko diplomatsko angažovanje, da američki funkcioneri treba češće da posjećuju Srbiju.

List smatra dajeNamjera Amerike da ulaže veća sredstva u nevladin sektor i u nezavisne medije.

– Najinteresantniji dio u tom američkom izvještaju je njegov sam početak, tačnije njegov naslov – ‘Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbjednost SAD’. Rusija se optužuje za asimetrični napad na Sjedinjene Države. To znači da SAD priznaju da napadaju Rusiju, ali Rusiju optužuju za asimetrični odgovor. Međutim, u izvještaju koji ima oko 200 stranica, ne govori se samo o Rusiji, nego i o onim zemljama u kojima Rusija uživa poštovanje i povjerenje. Jedna od takvih zemalja je i Srbija. Kada se Amerikancima nešto sviđa oni to nazivaju napretkom demokratije, a kada im se ne sviđa onda kažu da u tim zemljama nema demokratije. Ako se Rusija nekome sviđa, to onda znači da se Amerikancima ta zemlja apriori ne sviđa. I zbog toga oni ne udaraju samo na Rusiju, nego i na one zemlje koje su istorijski i u svakom drugom pogledu saveznici Rusije. Zbog toga Amerikanci pritiskaju Srbiju – kaže za Sputnjik Aleksandar Domrin, doktor pravnih nauka, stručnjak za Ameriku i profesor Više škole za ekonomiju.

Ekspert upozorava da SAD nastavljaju sa pokušajima destabilizacije Srbije, finansirajući petu kolonu, koja želi da se prekinu istorijske i prijateljske veze sa Rusijom.

– Takvih snaga ima u vašoj zemlji i Amerikanci stavljaju ulog na njih, igraju na tu kartu. Isto to su oni radili i u Ukrajini. Šta može da uradi Rusija? Naravno, Rusija ne namjerava da se takmiči sa Amerikancima u finansiranju nevladinih organizacija, na koje je prvobitno računala američka elita. Važno je da ne dopustimo da se prekinu naše istorijske veze i odnosi koji postoje između naših zemalja. Jednostavno, potrebno je ojačati, prije svega, našu ekonomsku saradnju, kulturnu saradnju i sve druge veze, ali ne stavljati ulog na tamo neku petu ili šestu kolonu u Srbiji – smatra Domrin.

Pavel Kandelj, šef sektora etno-političkih konflikta na Institutu Evrope Ruske akademije nauka kaže da Amerikanci planiraju aktivirati svoje prisustvo na Balkanu i da ih nervira – uostalom kao i Brisel – uticaj Rusije u tom regionu.

– Postoje oni koji žele da ojačaju prisustvo Amerike na Balkanu. Vjerovatno će to i biti učinjeno. Ako govorimo o tome koliki je realan uticaj Rusije na Balkanu, mora se priznati da je on daleko manji od onoga što Vašington i Brisel pokušavaju sada da predstave, ali Rusija vlada ogromnim istorijskim kapitalom – simpatijama većeg dijela stanovništva. I u tom smislu, uticaj Rusije postoji i on je očigledno veći od ekonomskog i političkog prisustva u regionu. Amerikanci se nadaju da mogu pobijediti taj istorijski kapital, ubrizgavajući novac u nevladin sektor i nezavisne medije, ali ja nisam siguran da je to moguće. Bilo bi, naravno, dobro ako bi Rusija ojačala prisustvo u srpskom informacionom prostoru, ali Moskva se novcem ne može takmičiti ni sa Briselom, ni sa Vašingtonom. Međutim, Rusija ima prednost, koju nemaju njeni protivnici: njoj se u Srbiji više vjeruje i stoga ima manju potrebu da ulaže u razvoj svojih medija – kaže Kandelj.

Sputnjik podsjeća da se u Izveštaju američkih demokrata obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o „metodi odbrane”, a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija ključna u regionu i da bi borba protiv “malignog uticaja Rusije” u ovom dijelu Evrope trebalo da počne upravo u Beogradu.

Radi se o izveštaju Bena Kardina, najviše rangiranog demokrate u Spoljnopolitičkom odboru Senata. Republikanci nisu podržali izveštaj, ali nisu ni osporili njegove zaključke. U izveštaju koji ima 200 strana, osam je posvećeno Srbiji.

/slobodnabosna