Neosporne historijske činjenice pokušavaju svojim reakcijama osporiti iz Laburističke stranke, braneći Fikreta Abdića , osuđenog ratnog zločinca.

Prvobitno izrevoltirani emitiranim serijalom „Svi zločini Fikreta Abdića“, a potom i novinarskom nagradom „Emin Huskić“ , Laburisti su se reagirali i pri tome okomivši
se na rad RTVUSK a potom i na djelo autorice Ajše Pehlić,novinarke  i urednice RTVUSK , dobitnice Novinarske nagrade „Emin Huskić“.

Iznoseći reagovanje Laburističke stranke u svom središnjem informativnom prostoru, Urednički kolegij na najbolji mogući način pokazuje spremnost na objavu vrlo
različitih mišljenja pa čak i onih koja su usmjerena u pravcu osporavanja našeg rada.

„Knjiga Emina Huskića je zločin, a ne nagrada“, kažu  u Laburističkoj stranci povodom prve dodjele Novinarske nagrade „Emin Huskić“ novinarki RTV USK Ajši Pehlić, za najbolje novinarsko ostvarenje ove kuće u prošloj godini za serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“.

Između ostalog u reagovanju ističu: „Činom utemeljenja i dodjele Novinarske nagrade ‘Emin Huskić’ autorici serijala ‘Svi zločini Fikreta Abdića’ Ajši Pehlić, rukovodstvo RTV USK je potvrdilo da je pod političkom kontrolom i zavisnosti od sive eminencije ratnog i poslijeratnog rukovodstva Kantona. Serijal ‘Svi zločini Fikreta Abdića’ predstavlja jednostran  prikaz bliske prošlosti i dešavanja u tadašnjem Bihaćkom okrugu, danas Unsko-sanskom kantonu, sa ciljem obmane javnosti po poznatom receptu da pobjednici pišu prošlost.

Bez komentara sa druge strane sa blijedim argumentima, probranim sagovornicima, novinarka Ajša Pehlić u serijalu je prikazala da joj nije bila bitna upućenost u događaje, istina, nego pravljenje serijala po mjeri naručioca, te potvrda već napisanih stranica knjige autora Emina Huskića, po kojem novoutemeljena novinarska nagrada nosi ime“.

Ko je bio Fikret Abdić – domaći izdajnik, danas osuđeni ratni zločinac. Na desetine sagovornika , u 16 epizoda, pokušalo je dati odgovor i time još jednom doprinijeti  istini. Bili su to akteri sa prvih linija odbrane, dokazane patriote koje su  vlastitu krv, dijelove tijela i svoje voljene gubili na teritoriji Velike Kladuše boreći se za slobodnu BiH, braneći sugrađane od odmetnika iz vlastitih redova.

Nadalje u svom reagovanju , Laburisti tvrde da je novinarski uspon, uhodana matrica uspjeha za mnoge koji su okrenuti pristrasnom izvještavajnju o liku i djelu
Fikreta Abdića, podsjećamo osuđenog ratnog zločinca. Tome su još dodali i da ova kuća krši osnovne principe Kodeksa programskih sadržaja.

Odgovorajući na reagovanje Laburističke stranke objavljeno povodom prve dodjele Novinarske nagrade „Emin Huskić“ našoj novinarki i urednici Ajši Pehlić,  Urednički
kolegij RTV USK čvrsto stoji na stanovištu časnog novinarskog zadatka kojeg se pridržavaju svi zaposlenici ove kuće, posebno novinari.

Što se tiče dijela reagovanja u kome se ističe kako RTVUSK  kontinuirano krši principe Kodeska programskih sadržaja medijskih usluga, Urednički kolegij jasno i sa
ponosom ističe da naša kuća nikada u proteklih 21 godinu nije bila kažnjena, niti joj je pripisana slična optužba.

No, ako se vratimo na početak priče o tome ko je bio Fikret Abdić, dodajmo podatak da je najviše ljudi poginulo upravo od ruke domaćih izdajnika na velikokladuškom terenu.Tome svjedoče hiljade bijelih nišana, izgubljenih ljudskih života, sa jedne i druge strane.

/RTV USK