U posljednjih nekoliko godina krajiška javnost uglavnom sluša komentare kako je Sarajevo glavni krivac za sve što se u ovom dijelu BiH dešava.

Sarajevo je krivo za nezaposlenost Krajišnika, Sarajevo je krivo za unutrašnje podjele na krajiški način, za rekonstrukcije vlada, smjene direktora i naravno za sve veće i češće migracije građana iz Krajine.

Kad mačke nema miševi kolo vode

Međutim, prava istina je nešto sasvim drugo, a ona je bolna za mnoge i ne žele je priznati niti bi da se o njoj priča, pa zbog toga spinuju javnost sa raznoraznim “optimističnim” temama kako se o istini ne bi pričalo.

Istina je da su glavni krivici za stagniranje Krajine njeni političari i da Sarajevo s tim nemam ama baš nikakve veze.

Još je poraznija činjenica da se tim istim političarima sve više pridružuju i lokalni mediji koje vode golobradi mladići, neiskusni u politici, ambiciozni i željni pozicija i novca, koji u talu s njima, naravno za pare, kreiraju sliku javnosti po želji ti isti politički krugova.

Svemu tome dodatno kumuje činjenica da Krajina od smrti rahmetli Irfana Ljubijankića, i još prije njega velikana Pozderaca, nema pravog lidera koji bi je politički preporodio. Sve implicira na to da je Krajini potreban jedan ozbiljan i kvalitetan mediji, s imenom i prezimenom glavnog i odgovornog urednika koji bi trebao biti osoba sa višegodišnjim iskustvom u medijskom radu i nagrađvan novinar,  oko kojeg će biti okupljen redakcijski tim, iskustvom sličnih ljudi, koji će građanima Krajine ponuditi tačno, pravovremeno i objektivno informisanje koje će biti zaštićeno od bilo kakvog oblika politizacije, malverzacija ili pretenzija da se putem portala, medija ili udruženja ostvari lična korist i ušićari koja milja više.