Visoki diplomata iz međunarodne zajednice rekao je za „Slobodnu Bosnu“ da se niko iz diplomatskog kora u BiH neće odazvati Dodikovom pozivu, osim možda ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, koji se još dvoumi.

Također, Dodik je dobio odbijenicu i stranačkih lidera svih nesrpskih partija iz BiH, uključujući i svog „strateškog partnera“ Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH.

Ipak, Dodik je najviše razočaran činjenicom da se na proslavi u Banjoj Luci neće pojaviti niko relevantan iz regije, pa čak ni iz Srbije.

Danas je zvanično potvrđeno da na proslavi u Banjoj Luci neće biti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, kao ni  ministra vajskih poslova Ivice Dačića.

Najznačajniji gost iz Srbije biće njen bivši predsjednik, Tomislav Nikolić, koji je posve marginalna figura nakon posljednjih izbora u Srbiji. 

Dodikovo insistiranje na glamuroznoj proslavi  9. januara, nije samo puki inat spram Ustavnog suda BiH, koji je Dan RS-a proglasio neustavnim, nego je i pokušaj da se i u lokalnim i u regionalnim okvirima  afirmira državnost Republike Srpske i otvori put ka njenim postupnom, makar i simbličnom, međunarodnom priznanju kao zasebnog entiteta.

No, Dodik je svojom inat-politikom postigao suprotan efekat. 

/SB