Selice su ptice koje zimi napuštaju naše krajeve i lete najčešće prema jugu u potrazi za boljom klimom.

Baš kao što među pticama imamo selice, tako i među medijima imamo selice koje u određenim godišnjim, rekli bismo političkim dobima, sele u potrazi za boljom klimom. Opet onom političkom ili tačnije materijalnom.

Kol'ko para tol'ko muzike

Sasvim je opravdano da se mediji, između ostalog, bave i marketingom jer moraju od nečega živjeti, ili da prate nečiju političku kampanju. Međutim, nastaje medijski sumrak onog trena kada oni, naravno za pare, odluče igrati nečiju političku igru svijesno potiskujući sve principe i etiku novinarstva, ako su je neki ikada i imali.

Radi se uglavnom po sistemu kol'ko para tol'ko muzike. Samo plati i nećemo te dirati ili plati i daj materijale da diramo onog drugog. Uglavnom taj prevratački sistem ne izrodi ništa dobrog na kraju i svi mediji koji idu tim putem, uglavnom završe ko Dnevni avaz, novina koja je dotakla dno političkog prostituisanja do te mjere da niko pametan i ozbiljan ne drži do nje.

Ako ne objaviš kod mene kao da nisi objavio

Strategija na koju padaju mnogi političari koji su, uzgred rečeno, medijski nepismeni čemu u prilog svjedoči i činjenica da mnogi od njih nemaju ni vlastite službe za odnose s javnošću, to je strategija – ako ne objaviš kod mene na portalu kao da nisi nikako objavio. Za razbijanje ovakvih mitova ne treba neka medijska pismenost niti treba imati završen fakultet da bi se shvatilo kako portali nisu superiorniji jedni u odnosu na druge u vrijeme kada facebook boost ili reklamiranje i poguravanje objava na društvenim mrežama igra glavnu ulogu u tome koliko će ljudi vidjeti određeni članak. Ali domaći političari to neće ili ne mogu da shvate, pa onda daju novac po sistemu – ionako ne dajem iz svog džepa.

Medijski sumrak dolazi onda kada mediji koji bi valjda trebali biti “u službi istine” i javnosti se prodaju kao takvi, zaćute zbog para koje dobiju od vladajući struktura. Može li šačica portala obmanuti građane ovog kantona, pokazaće vrijeme a ne izbori, jer vrijeme uvijek sve pokaže.

Sretna predizborna kampanja!