U organizaciji Udruženja pčelara “Kesten” iz Cazina, a pod pokroviteljstvom gradske Uprave grada Cazina, danas je u sali Kulturnog centra Cazin održan okrugli stol na temu “Pitomi kesten kao značajan resurs za brendirani kestenov med” kojem su prisustvovali pčelari sa područja grada Cazina.

Pored domaćina Hazima Hodžića, predsjednika Udruženja pčelara “Kesten” prisutnima se obratio Nisvet Jusić, predsjednik Skupštine Saveza pčelara Unsko-sanskog kantona, koji je istakao značaj kestena za Krajinu koja se, kaže Jusić, zbog toga i zove “zemljom kestena” upravo zbog rasprostranjenosti ove plemenite biljke na ovom prostoru.

-Kesten je vrlo važan, a poseban njegov plod putem kojeg mnogi građani ostvaruju značajne prihode, ali je značajan i kao biljka u onom građevinskom aspektu. Zabrinjavajući je odnos institucija i njihov nemaran odnos prema problemima s kojima se susreće naš krajiški kesten u posljednjih nekoliko godina i u tom smislu mi apelujemo na sve institucije da učine napor kako bi se taj odnos u budućnosti promjenio. – kaže Jusić

Trud i rad nije prošao nezapaženo

Udruženje pčelara Kesten i njegovi članovi poduzimaju sve moguće aktivnosti i ulažu ogromne napore kako bi brendirali i zaštitili krajiški med od kestena, a ovaj skup je samo jedan u nizu pomenutih aktivnosti koje ovo udruženje organizuje u cilju podizanja svijesti o značaju i vrijednosti kestena za Krajinu i proizvoda koji se od njega mogu dobiti.

-Kada bi svi vrijedno radili kao što radi Udruženje pčelara Kesten, u ovoj našoj lijepoj Bosni i Hercegovini sve bi išlo brže. Stoga, koristim ovu priliku da uputim iskrene čestitke predsjedniku i svim članovima udruženja uz želju za što boljim i uspješnijim radom u idućoj godini. Bosna i Hercegovina je prirodno bogata šumama među kojima su i kestenove šume, koje spadaju u vrstu šume koja se sama obnavlja i to nam je svojevrsna poruka da se i mi isto tako trebamo truditi u pravcu čuvanja i obnavljanja naši prirodni bogatstava. Druga poruka koju u sebi nosi kestenova šuma je ona socijalna, jer se kesten veže za druge zajednice a to je i nama poruka da u našoj lijepoj domovini trebamo jačati suživot i prosperitet.- kaže Bajrektarević

Kao gosti okruglog stola nekoliko kratki i zanimljivih izlaganja odražale su prof. dr. Azra Skender koja je govorila o razmnožavanju kestena i proizvodnji sadnog materijala.

Zatim, doc. dr. Melisa Oraščanin, koja je govorila o izvrsnosti krajiškog kestenovog meda i prof. dr. Zemira Delalić koja je prisutne upoznala sa štetnim utjecajima abiotski i biotski činilaca na zdravstveno stanje kestenovih šuma.

Na samom kraju okruglog stola pristune je svojim predavanjem počastila prof. dr. Vildana Alibabić, govoreći o značaju i perspektivi kestenovi šuma kao svojevsrsnom izazovu ili porazu za građane Unsko-sanskog kantona.

Prisutni su na kraju obišli promotivni štand gdje su imali priliku da degustiraju proizvode od kestena.