U nastavku suđenja Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a, odbrana je danas u Sudu BiH predložila spisak svjedoka koje namjerava saslušati tokom dokaznog postupka.Odbrana je predložila da budu saslušani tužioci Božo Mihajlović i Dubravko Čampara, Rusmir Mesihović, bivši direktor KCUS-a, Eugen Šušak, Faruk Vele, bivši glavni urednik „Dnevnog avaza“, novinar Kenan Kešmer, Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Perica Stanić, direktor SIPA-e, Azra Halilović, te Fahrudin Radončić.

Sudsko vijeće na današnjem ročištu Radončiću i ostalima potvrdilo je da će navedene osobe biti pozvane za svjedoke odbrane u ovom predmetu.

Svjedok odbrane bit će i Eugen Šušak, član uprave privrednog društva Operator-Terminali FBiH i bivši šef kabineta Vjekoslava Bevande u vrijeme dok je Bevanda obnašao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Šuškovo ime javnost je danas prvi put čula na suđenju Radončiću, a kako je rečeno, on će biti pozvan da svjedoči jer je navodno imao “interesantnu” komunikaciju sa Azrom Sarić, glavnom svjedokinjom Tužilaštva u ovom predmetu.

Radončićeva odbrana za svjedoka želi pozvati i Ehlimanu Delalić, udovicu Ramiza Delalića Ćele, ali nisu željeli otkriti na koje bi okolnosti ona trebala svjedočiti. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović kazala je danas da će odluku o svjedočenju Ehlimane Delalić Vijeće donijeti naknadno, kao i o tome da li će za svjedoke biti pozvani dr. Emir Talirević, tužilac Oleg Čavka i Elvir Džibrić, što je također želja tima odbrane Fahrudina Radončića. U svoju odbranu svjedočit će i sam Radončić.

Tužilaštvo BiH usprotivilo se saslušanju tužilaca Mihajlovića i Čampare, ali i Mesihovića i Šuška, te Halilović, smatrajući da njihovi iskazi nisu relevantni za postupak.

No, odlukom Sudskog vijeća, kojim predsjedava sutkinja Hasija Mašović, odbijen je prijedlog odbrane da budu saslušani Stanić i Mihajlović, a o prihvatanju ili neprihvatanju svjedoka koji bi trebali svjedočiti na ročištu zatvorenom za javnost, Sud će naknadno odlučiti.  

Na narednom ročištu prvi svjedoci odbrane bit će Mesihović, Halilović, Vele i Kešmer.

Kako je najavljeno, neki od ovih svjedoka mogli bi biti saslušani na ročištima zatvorenim za javnost, a bilo je riječi i o jednom svjedoku koji je zatražio da svjedoči pod zaštitom identiteta, o čemu će Sud također naknadno odlučiti.

Na današnjem ročištu pročitane su i dvije poruke koje je u januaru 2016. godine Fahrudin Radončić uputio Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA. Pored poruke u kojoj mu zahvaljuje na imenovanju Nermane Hadžijahić za ambasadoricu u Sloveniji, danas je pročitana i SMS poruka koju je Radončić poslao Izetbegoviću nekoliko dana prije same odluke o imenovanju ambasadorice.

– Hvala za Sloveniju, vidjeću da to bude sposobna i kompatibilna osoba za SDA i SBB i osoba koja ima iskustva u diplomatiji – napisao je Radončić u poruci Izetbegoviću.

Prema riječima tužiteljice Elvire Stanojlović, iz ovih komunikacija vidljivo je da je SBB, odnosno Fahrudin Radončić, trebao predložiti ambasadoricu BiH za Sloveniju. Radončićeva odbrana, međutim, i dalje tvrdi da je korištenje SMS poruka koje su nađene u Radončićevom telefonu nezakonito jer je vještak imao naredbu za vještačenje tog mobitela samo od Tužilaštva, ali ne i od Suda BiH.

Inače, Radončićevi advokati ranije su najavljivali da će za svjedoka pozvati i Bakira Izetbegovića, no na kraju su od toga ipak odustali i odlučili da pozovu drugog člana državnog Predsjedništva, Dragana Čovića.

– Dragan Čović je jedan od svjedoka vezano za tačku optužbe koja se odnosi na trgovinu utjecajem. Pitat ćemo ga o imenovanju ambasadorice (Nermane Hadžijahić, op.a.) koje je sadržano u optužnici i nadamo se da će gospodin Čović dati odgovarajuće objašnjenje – rekao je novinarima Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića.

Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić terete se, između ostalog, za pokušaj utjecaja i zastrašivanje svjedokinje Azre Sarić kako bi promijenila svoj iskaz na suđenju narkobosu Naseru Keljmendiju u Prištini. Azra Sarić bila je u vezi sa Ramizom Delalićem Ćelom u vrijeme njegovog nikada razjašnjenog ubistva 2007. godine.