“Sa Srbima je bila druga priča. Sa Srbima smo trgovali naftom isključivo zbog spašavanja izbjeglica i ranjenika koji su nastradali u sukobima sa muslimanima. Kiseljak prije svega i oko Konjica. Da bismo izvukli hiljade ljudi, nakon što su poklani oni koji se nisu uspjeli izvući, Srbima smo davali naftu da nam u bolnicama liječe ranjenike iz Kiseljaka koji se nikako nisu mogli izvući, da preko njihove teritorije dostavimo municiju”.

Slobodan Praljak, ratni zločinac koji je osuđen u Haagu, poslije čega se ubio ispijanjem otrova, u Haag je izručen početkom aprila 2004. godine. 

Tri godine prije toga, dao je intervju novinaru Romanu Bolkoviću, u kojem je iznio svoje viđenje situacije u BiH.

U razgovoru koji je trajao više od 2 sata, on je opisao ulogu HVO-a i HV-a, sukobe s Armijom BiH i druge događaje u ratu.

Zanimljivo je da je dio ovog intervjua prije nekoliko dana uklonjen sa You Tubea.

Ovim povodom se oglasio i novinar Bolković:

“Očito je da je nekome Praljkova verzija smetala nepodnošljivo, do ućutkivanja. To je to smeće kome su puna usta demokratije, Drugog, sloboda, Voltera i onog sranja o odbrani prava na tuđu istinu itd itd. Gledam i danas hrvatsku javnost: četvrt vijeka jedni te isti profesionalni su humanisti, etalonski pravednici među narodima i narodnostima. Ovdje neće na dobro. Ne može”, napisao je Romano Bolković na svom Facebooku prije nekoliko dana, nakon što je dio razgovora nestao.

Intervju je rađen u vrijeme kad je bilo očigledno da će Praljak biti izručen Hag.

Evo i glavnih teza koje je Praljak iznio u ovom razgovoru:

“Moja temeljna pretpostavka je da niti je Franjo Tuđman dijelio BiH, niti je Hrvatska vojska bila u BiH, niti je HVO napao Armiju BiH”.

“Druga osnovna teza, Hrvatska je učinila sve da pomogne održanju, konstituisanju BiH, da obuči i naoruža muslimane do one granice kad su oni koncem 1993. godine, u potpunoj nemogućnosti da se bilo gdje odupru Srbima, napali hrvatski narod, odnosno hrvatsku vojsku u BiH”.

“Nikada se Izetbegović nije odrekao teze o temeljnom narodu, niti se odrekao teze o onome što je u Muslimanskoj deklaraciji napisano” 

Muslimani su krenuli na Hrvate zato što su stalno gubili od Srba
 
“Islamska deklaracija i temeljni narod s jedne strane, Srbi s druge strane i strahoviti napad na Hrvatsku pokazao je hrvatskom narodu jasno što se događa. Onda se pokazalo da su one teze o bratstvu i jedinstvu pale u vodu”. .

“Prvi spor koji se tamo događao je da je muslimansko vođstvo proglasilo 6. april za dan napada na BiH, što naprosto ne odgovara istini. Za hrvatski narod početak rata seže daleko prije, a to je napad crnogorskih rezervista, kad su sravnili selo Ravno koji se nalazi u BiH. Koji narod može mirno gledati kako se odvija rušenje jednog njihovog sela? Kako narod onda može beskrajno vjerovati rukovodstvu u Sarajevu da nema nikakvog rata, da nije počeo rat napadom na teritorijalni dio BiH samo zato što je to hrvatski dio, a ne muslimanski dio? Dakle, rat u BiH nije počeo u aprilu 1992. godine, nego je počeo napadom na selo Ravno koji se dogodio 1991. godine”.

294987_praljak--tudjman_ff

“Institucije hrvatskog naroda koje su se tada stvarale u BiH potpuno su legalne”.

“Izetbegović nikada nije želeo da potpiše vojni sporazum između Bosne i Hrvatske, što je Tuđman predlagao. Ostaje stalno nejasno odbijanje tog sporazuma. To bi nam omogućilo da zakonski možemo poslati jedinice da odbrane BiH”.

“Kada protiv Srba nisu izborili nijednu iole važniju pobjedu, muslimani se okreću prema Hrvatima da nadoknade celu tu situaciju”.

“Motivi su bili da se negjde mora postići vojna pobjeda. Vi kad imate vojsku koja trpi poraze, ona jednog trenutka mora imati pobjedu. Ali treba konstatovati da je to proizvelo takvo stanje. Jedan od glavnih sukoba između Hrvata i Bošnjaka leži u činjenici da je Armija BiH gubila rat protiv Srba. Armija BiH se pregrupira. Potpuno zanemaruje akcije prema Srbima”.

“Ovo su kasete propagande mudžahedina koji su dolazili u BiH. To je već 1993. godina. Mi znamo da oni dolaze, upozoravamo Hrvatsku da oni dolaze. Gore se već događaju zločini. Svi pokušaji da se to zaustavi padaju u vodu. Vidjeli ste da je ovim mudžahedinima sve krivo, od Butros Butros-Galija do Franje Tuđmana”.

“To je kraj 1992. godine, početak 1993. U onom trenutku kad je muslimanski narod bio ugrožen zvjerstvima Srba, došli su na ivicu opstanka, narod jednostavno tog trenutka ne vidi nikakvog izlaza osim izlaska u nacionalni, a u islamu je to vjerski osjećaj, zajednica svih muslimana. Moramo konstatovati kako je to bilo, ne možemo zatvoriti oči”.

Zločin u Ahmićima i trgovina sa Srbima, uloga britanske tajne službe

“HVO je u jednom trenutku napravio zločin u Ahmićima, to možemo sasvim sigurno konstatovati. Kad počne jedna spirala ratnih sukoba, nju je jako teško zaustaviti. Ja tvrdim da ta spirala nije počela od nas i u nijednom trenutku nije bila temeljena na vojnoj doktrini, bilo u podjeli Bosne. Krivica je vrlo teška. Mi nismo smjeli napraviti ništa što bi naštetilo Hrvatskoj. Da smo bilo šta napravili šta smo mogli, mi bismo bili izjednačeni s agresorom. Mi smo se sve vrijeme dovodili u pasivno stanje, čekajući kad će nas udariti”.

“Indicije su bile strahovito čvrste, kako mi se činilo, da neka obavještajna služba želi produbiti sukob između Hrvata i muslimana da Srbe spasi one slike u svijetu. Ostaje činjenica da je Bob Stjuart 12 sati bio tamo, da je imao kamere, da je odmah u svijet otišla slika o tome. To ne negira činjenicu da je tamo ubijeno sto ljudi. Ali tamo je selo bilo branjeno. Postoji spirala zločina, isti dan je počinjen jedan veliki zločin. A prije toga su muslimani napravili ogroman broj zločina. Ta nesrazmjera je velika. Oni su u Doljanima pobili ljude gdje nijedne puške nije bilo. Ostaje činjenica da smo mi na sebe navukli krimen, a niko u Hrvatskoj ko o nama već godinama govori kao o zločincima nije htio da dopusti da mi pred saborom kažemo na kraju krajeva kakva je ta istina bila. Indicije o sudjelovanju britanske tajne službe u zločinu u Ahmićima bile su velike, ali to nije dokazano”.

“Zločin u Ahmićima je počinila manja grupa ljudi, izvan kontrole. Sasvim je sigurno, ono što ja znam, da general Blaškić nije znao šta se tamo dogodilo. A poslije toga u tom ratnom ludilu teško je bilo pohvatati sve konce i nekoga zatvoriti. Ali taj zločin nastao je nakon čitavog niza zločina, kad zapravo raste tenzija da se iz mira, iz fotelja to ne može objasniti. Ljudi ne shvataju kakav je to rat”.

“Mi smo mogli da pripojimo Herceg-Bosnu Hrvatskoj do kasne jeseni 1992. godine. Poslije toga to više nismo mogli. A nije se moglo napraviti iz još nekoliko razloga, vrlo čvrstim produbljivanjima rata od nekih stranih sila koje su onda stajale na srpskoj strani, prije rata i sada. I zbog najvažnije stvari, a to je sudbina Hrvatske. Tuđman je vodio politiku da je Hrvatska temelj, a to smo mi osjećali i bili smo spremni na tu žrtvu”.

“Sa Srbima je bila druga priča. Sa Srbima smo trgovali naftom isključivo zbog spašavanja izbjeglica i ranjenika koji su nastradali u sukobima sa muslimanima. Kiseljak prije svega i oko Konjica. Da bismo izvukli hiljade ljudi, nakon što su poklani oni koji se nisu uspjeli izvući, Srbima smo davali naftu da nam u bolnicama liječe ranjenike iz Kiseljaka koji se nikako nisu mogli izvući, da preko njihove teritorije dostavimo municiju”.