Mnogima je potpuno razumljivo kadrovsko rješavanje pojedinaca u našem društvu, što je vrlo vjerovatno nerijetka pojava i u naprednijim društvima od našeg koje je i truhlo.

Portal Usn.ba je objavio ekskluzivni prilog o nezakonitim radnjama na Univerzitetu Bihać, a tekst prenosimo u cjelosti.

Nije tako davno prošao slučaj nepotističkog i nezakonitog izbora u zvanja Omerdića mlađeg kojeg je redakcija portala dala kao primjer i vodilju kako će se ponašati u svom radu. Iako su nam mnogi inputirali izbor u zvanje Islamovića mlađeg, sina rektora Fadila, nismo imali mnogo prostora za optužbe i djelovanja, jer je isti potpuno ispunio uslove i zakonito dobio izbor u zvanje asistenta.

 Međutim, rektor i predsjednik Islamović je pustio i popustio politici i političkim igrama, pa je na posljednjoj sjednici Senata održanoj prije 15 dana zajedno sa svojim kolegama podržao izbor u zvanja viših asistenata sadašnjih ministara.
Čak i da su potpuno ispunjavali zakonske uslove za izbor u ovo naučno-nastavno zvanje medijima bi bila zanimljiva činjenica da su to trenutni ministri koji postaju naučno-nastavni radnici Univerziteta u Bihaću.
Međutim, ono što boli u ovom slučaju je nezakonitost, a nadamo se da ćemo i ovom prilikom dobiti demantij na naš prilog ukoliko su naši materijali pogrešni ili pogrešno tumačimo potpuno jasne članove Statuta Univerziteta u Bihaću.
 

Tako član Statuta 194. u svom trećem stavu kaže da za izbor nastavno-naučnog zvanja višeg asistenta treba ispunjavati uslov da je najniža ostvarena prosječna ocjena na dodiplomskom i postdiplomskom studiju 8 i to je jasno.

Screenshot_2

Međutim, ministar prostornog uređenja i građenja u Vladi Unsko-sanskog kantona, Jasmin Burnić u svom dodiplomskom studiju ima prosjek ocjena 7,28 što je automatizmom neispunjavanje uslova i svaka rasprava po ovom pitanju je ulazak u nezakonitost i kršenje Statuta Univerziteta za koje postoje odgovorni.

Screenshot_3

Screenshot_4

Screenshot_5

Još bolnija je činjenica da je nezakonito u nastavno-naučno zvanje višeg asistenta imenovan ni manje ni više već ministar unutrašnjih poslova, Anel Ramić. Njegovu prosječnu ocjenu na dodiplomskom studiju nije bilo moguće niti utvrditi, jer ista se ne nalazi u izvještaju komisije koja je izvršila izbor.

Screenshot_6

Screenshot_7Screenshot_8

Ovakvo kršenje Statuta i nezakonit izbor je razlog da se institucije pozabave pitanjem nezakonitosti i zloupotrebe položaja pojedinaca ili ćemo kroz demnatij dobiti argumentaciju za sada već zabrinjavajuće kršenje Stauta Univerziteta u Bihaću od strane Senata.

Izvor: Usn.ba