Bh malinari iz godine u godinu suočavaju se s problemom otkupne cijene maline, koja ne zadovoljava realno stanje u ovom sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Radna grupa ispija kafe

U rješavanje ovog problema „uključio se“ i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, koji je u intervju za Oslobođenje od jula ove godine kazao da je zagarantirana cijena samo interventna mjera da se spasi ova godina, te naglasio da Federalno ministarstvo poljoprivrede razmišlja dugoročno i da je zbog toga oformilo radnu grupu koja je već pripremila paket zaključaka i prijedloge mjera za unapređenje i uređenje malinarstva u Federaciji.

Ova grupa koju spominje federalni ministar Dedić, sastala se više puta, ali osim utvrđivanja proizvodne cijene, nisu uradili ništa. To ministarstvo nije obezbjedilo niti jedan fening podrške ovoj vrsti proizvodnje, već je čekalo reakcije kantona i lokalnih zajednica. Stoga se javnost s pravom pita da li je ovo put i način rješavanja problema u poljoprivredi po sistemu „formiraj komisiju i čekaj da se problem sam od sebe rješi“?

Slijedeće pitanje koje se samo od sebe nameće kada je u pitanju ovo ministarstvo i ministar Dedić, jeste kakva je uloga federalnog ministarstva poljoprivrede u raspodjeli sredstava ruskog klirinškog duga i dobiti javnih preduzeća od federalnog značaja? Ministra Dedića bi trebalo upitati – Zar je moguće da se on kao resorni ministar nije mogao izboriti da se bar 20 miliona KM usmjeri u rješavanje dugova za podsticaje u poljoprivredi? Izgleda da ministar Dedić samo voli davati intervjue i pojavljivati se na medijima. Osim toga, kako se čini, ništa drugo plaho i ne radi.

Ko se igra s malinama

Dotaknimo se sada otkupnih cijena maline zbog čega su bh malinari poludili i gotovo odustali od bavljenja ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje. Gostujući na televziji N1 u julu ove godine, ministar Dedić je na pitanje o otkupnim cijenama maline, odgovorio ovako:

„U proizvodnji maline je došlo do poremećaja na tržištu što je izazvalo nervozu. Prošle godine je u hladnjačama ostalo više od 7.000 tona maline koja nije plasirana na tržište i zbog toga su otkupljivači na oprezu. Oni su neoprezno izašli na tržište i iznijeli otkupne cijene, koje čak nisu ni proizvodne cijene. Iznos od 1,68 KM je proizvodna cijena maline. Tržište će odrediti konačnu otkupnu cijenu“, rekao je tada Dedić

On je kazao da se hiperprodukcija dogodila u posljednje dvije godine jer se nije pratilo tržište – još su navodi u prilogu N1 televizije.

Neozbiljno je okriviti malinare za nisku cijenu otkupa, a kao razlog navesti hiperprodukciju. Prije će biti da se radi o korupciji i u ovoj grani poljoprivrede, gdje neko uzima velike novce preko leđa malinara.

 

Faksimil u kojem se vidi otkupna cijena
Faksimil u kojem se vidi otkupna cijena

Kako drukčije objasniti faksimil kojeg nam je ustupio jedan od proizvođača maline, na kojoj se vidi po kojoj cijeni se ustvari malina otkupljuje i da nema opravdanja za ovako niske otkupne cijene u BiH.

Vrijeme je da ministar Dedič počne nešto raditi, umjesto što zamotava javnost osnivanjem nekakvih radnih grupa koje se sastanu nekoliko puta i pored kafe dobiju još i dnevnice, a malinari neka čekaju izbore 2018. godine i neka bolja vremena kada će na ministarsku poziciju doći neko ko će imati sluha za njihove probleme.