Jedan od fenomena vremena u kom živimo je veliki nivo nepravde i korumpiranosti, do te mjere da se više ne gleda znanje, moral i odgovornost, već se gleda ko je čiji rođak, sin i član.

Zbog toga naše društvo tone sve dublje i dublje u ambis iz kojeg teško da se može izvući drukčije osim da u potpunosti uništi ove opake bolesti i krene u reforme svih javnih institucija koje nisu ničija privatna svojina već dobro svih građana bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo i političku pripadnost.

Oni koji se ohole funkcijama trebaju znati da sve preko noći može da se promjeni

Vrhunac bezobrazluka je kada vidimo ljude koji su neku od funkcija u javnom sektoru dobili, što bi narod rekao, na lijepe oči, kako se ohole s tim i smatraju kako su oni predodređeni i bogom dani za te poslove. Što je u potpunosti pogrešno. 

Problem javnosti i napaćeni građana je što na to sve ćute i zato nema promjene stanja niti napretka. Zar može neko na osnovu svoga porijekla, vjere, nacije ili političke pripadnosti, biti predodređen za neku funkciju i posao? Je li to možda neko od njegovih nasljedio 1/1 državu i njene institucije?

Dakle, problem je u korumpiranosti naše države koja prelazi sve zemlje u regionu. A još veća je sramota ta što se bošnjački narod diči i prsi poštenjem i pravdom od koje je uveliko odstupio.