Saniran nekadašnji rudnik u Tršcu, nastavlja se uređenje sportsko-rekreativnog kompleksa

Dugi niz godina mještani Tršca i naselja uz regionalnu cestu Tržac – Šturlić suočavali su se s izrazito neugodnim mirisima koji su se širili iz nekadašnjeg ugljenokopa koji se nalazi u neposrednoj blizini ceste.

Rudnik koji je eksploatisan krajem šezdesetih i do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća nikada nije adekvatno saniran i samoupalni procesi bili su stalna prirodna pojava koja je mještanima pričinjavala velike neugodnosti.

Realizacijom projekta vrijednog oko 112.000 maraka, ovaj problem je riješen. Tim povodom područje nekadašnjeg rudnika obišao je i gradonačelnik Cazina, Nermin Ogrešević.

– Uradili smo projektnu dokumentaciju, kandidirali projekat koji je dobio podršku i evo trenutno je u toku njegova realizacija. Nema više neugodnog dima niti mirisa i s obzirom da mi ovdje planiramo jedna sportsko-rekreativni kompleks i ovo je prva faza koja je riješila glavni problem, a u narednim koracima idemo dalje u detaljnije uređenje ovog područja, izjavio je gradonačelnik dodajući da je 55.000 maraka obezbijeđeno iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, 23.000 iz Bbdžeta Grada i 34.000 iz ekoloških naknada Grada Cazina.

– Za mještane je ovo vrlo značajan projekat jer se rješavamo dugo godina prisutnog neugodnog mirisa i nema više sagorijevanja sumpora na bivšem rudniku Klenovac. Svjedoci smo da je prošle godine u vrijeme ljetnih vrućina taj miris bio nesnosan, a da je već sada eliminisan i da je taj problem konačno iza nas, rekao je povjerenik mjesne zajednice Tržačka Raštela, Senad Ždralić.

Jezera nastala na području nekadašnjeg ugljenokopa odavno su omiljena destinacija lokalnih ribara, a završetkom radova na ovom se području otvara još niz novih mogućnosti za uspostavu sportsko-rekreacijskog kompleksa za koji već postoji idejno rješenje.

Već nakon prve faze radova, ova lokacija predstavlja idealno mjesto za šetnju, izlete, sportska takmičenja i sl.