Dva mladića i drugara Marko Petrić (19) i Nik Džonson (19) preživjeli su, kako kažu, zahvaljujući pravom čudu pošto su dva olujna dana, bez hrane i vode, proveli zarobljeni u pećinama na Malti.

Oni su krenuli na vožnju biciklima, pješačenje i penjanje po stijenama, a potom su nestali, rekla je jedna od njihovih drugarica.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Drama je počela onog trenutka kada su otišli do litice da se okupaju. Tu su ostavili bicikle i stvari i ušli u vodu, ali tada je počelo nevrijeme. Ogromni talasi i nemirno more počeli su da ih odvlače na pučinu, ali su se nekako dokopali jedne od obližnjih pećina koje se nalaze u stijeni koju zapljuskuje more.

Policija i spasioci su alarmirani kada su u podnožju stijena, tik pored mora nađeni njihovi bicikli. Ostatak njihovih stvari – rančeve, odjeću, cipele, mobilne telefone ribari su našli na obali u blizini gradića Rabat, koji se nalazi na sjeveru ove ostrvske države.

1261907_mark-petric-nik-dzonson-foto-facebook-printscreen-2222_ff
Dvojica mladića spašeni su poslje dva dana policijske potrage i na kopnu i na moru, u kojoj su učestvovala brojna vozila, čamci, ribari, ali i nekoliko dronova za koje se vjeruje da su imali presudnu ulogu u pronalaženju nestalih mladića.

1261915_mark-petric-nik-dzonson-foto-times-of-malta-printscreen-444444_ff
Mladiće su uočili ribari vidjevši ih kako mašu iz pukotine u stijeni dozivajući ih u pomoć. Na nastavku potrage insistirale su porodice nestalih pošto su vlasti sumnjale da su uopšte mogli da prežive tako snažno olujno nevrijeme.

– Hvala svima, hvala, prijatelji. Sada smo dobro, više ne moramo da pijemo mokraću – napisao je Nik Džonson na svom Fejsbuk profilu.

1261905_mark-petric-nik-dzonson-foto-times-of-malta-printscreen_ff
Mladići su smješteni u bolnicu, ali na sreću ne fali im ništa. Samo su iscrpljeni.

Njihova drugarica Frančeska Vinćenti kaže da su jedan drugog hrabrili riječima da treba da ostanu mirni i da će preživjeti. – Čim se more smirilo, izašli su da traže i dozivaju u pomoć. Vidjeli su čak i ribarske čamce kako kruže u potrazi za njima, ali nisu mogli da ih dozovu od jačine talasa koji su udarali o stijene – kaže Frančeska.

Vijest da su pronađeni objavila je majka jednog od njih na svom FB profilu…

a policija kaže da su im u potrazi najvjerniji “saradnici” bili dronovi koji su preletjeli na stotine kilometara nepristupačnog područja, isključujući time pojedine dijelove iz potrage na koje bi inače potrošili sate i sate kao i silno ljudstvo.

timesofmalta.com