Saudijska Arabija pokrenula je veliki turistički projekat koji će 50 ostrva i drugih lokacija na obali Crvenog mora pretvoriti u luksuzna odmarališta. Ideja iza koje stoji ambiciozni princ Salaman za cilj ima da smanji zavisnost o nafti u vremenu kada cijena nafte konstantno opada.

Screenshot_1

Kako piše “Gulf Biznis”, projekat je inspirisan Maldivima i baš poput popularnog ostrva, trebalo bi da obluje luksuznim apartmanima i hotelima za bogatiju klijentelu, mada je saudijski princ, najavivši ovaj projekat rekao da se nada da će privući i domaće turiste.

O kakvom projektu je reč, možda najbolje ilustruje brojke – luksuzna odmarališta planirana su na 50 prirodnih ostrva koja se prostiru na više 30.000 kvdratnih kilometara, što je površina veća od one koju zauzima Belgija.

Saudijska Arabija očekuje da će ovaj projekat otvoriti 35.000 radnih mjesta i ugostiti oko milion turista godišnje, što bi prema sadašnjoj računici, trebalo da obezbjedi godišnji profit od četiri milijarde dolara. Za početak, iz državnog fonda Saudijske Arabije obezbeđeno je 183 milijarde dolara, prema reijčima princa Salamana, planira se i saradnja sa velikim internacionalnim kompanijama.

Prema planu izgradnja bi trebalo da počne 2019. godine, a u prvoj fazi, koja bi bila završena do 2022, izgradiće se nova vazduhoplovna luka, luksuzni hoteli i ostale vrste smeštajnih kapaciteta.

Strancima koji bi dolazili u ta odmarališta olakšalo bi se izdavanje viza. Pominje se mogućnost da se one izdaju preko interneta ili čak u potpunosti ukinu za ta ostrva. Zasad ostaje nepoznato i da li će se ublažiti stroga pravila odjevanja i ostale restrikcije. U Saudijskoj Arabiji su zabranjeni alkohol, bioskopi i pozorišta, ali nije poznato da li će se takva striktna pravila odnositi i na planirana odmarališta.

Projekat “Crveno more” (“The Red Sea Project”) dio je plana “Saudijska vizija 2030” koji je ambiciozni saudijski prestolonaslijednik najavio prošle godine. Cilj plan je da se smanji zavisnost Saudijske Arabije od prodaje nafte u narednim godinama, a turizam je prepoznat kao ključni element nove ekonomske i društvene vizije.

U sklopu plana “Saudijska vizija 2030”, najavljena je i prodaja manje od pet odsto akcija državnog naftnog giganta “Aramko” i formiranje najvećeg državnog fonda na svijetu od 2.000 milijardi dolara (1.777 milijardi eura).