Američki vojni zvaničnici nemaju pojma na šta je sve spreman predsjednik SAD Donald Tramp koji ne prestaje da ih iznenađuje, pa svi strepe kad on krene da tvituje.

Zvaničnici iz Pentagona su rekli da su se uplašili da će Tramp preko Tvitera da objavi rat Severnoj Koreji.

Kada je Tramp u srijedu objavio prvi nedovršeni tvit u kojem je rekao da se konsultovao sa generalima, a zatim tek nakon dugih devet minuta napisao da je odlučio da transrodne osobe ne mogu da budu vojnici, u Pentagonu su se sve to vrijeme preznojavali.

Neki od njih su bili uvjereni da će Tramp objaviti rat, pa im je laknulo kada su shvatili o čemu se radi.

– U Pentagonu je prvi od ta tri tvita izazvao strah da se predsjednik sprema da objavi napad na Sjevernu Koreju ili neku drugu vojnu akciju – objavio je “Bazfid” pozivajući se na neimenovane izvore.

Ministar odbrane Džejms Matis se nalazi na odmoru, a zvaničnici su rekli da je on znao da Tramp planira izmjenu pravila o transrodnim osobama. Međutim, nije jasno da li se Matis sa tim složio.

Tramp je zabranom transrodnim osobama da služe vojsku podrio dugogodišnje napore koji su doveli do napretka za vreme Obamine administracije.

Obama je dozvolio transrodnim osobama koje su već bile u vojsci da otvoreno govore o sebi i trebalo je da dozvoli novim transrodnim regrutima da budu vojnici.

Još nije jasno šta će nakon Trampove odluke biti sa transrodnim osobama koje već služe u američkoj vojsci.

Jedan od najpoznatijih slučajeva transrodnih vojnika u SAD svakako je Čelsi Mening koja je bila zatvorena zbog odavanja poverljivih informacija. U vreme hapšenja Meningova je bila muškarac Bredli da bi istupanjem kao žena preuzela ime Čelsi. Od maja se nalazi na slobodi. – piše Blic