Sanski Most, 15 juli 2017. godine u organizaciji kantonalnog zastupnika u Skupštini USK-a Nijaza Kadirića iz S. Mosta održana je javna tribina na temu:

”Iseljavanje stanovništva sa područja Unsko-sanskog kantona sa fokusom na Sanski Most – razvojem i zapošljavanjem smanjiti proces iseljavanja – uloga politike u stvaranju ambijenta za razvoj i zapošljavanje”.

Preko 150 građana Sanskog Mosta prisustvovalo je tribini a izlagači pored zastupnika Kadirića bili su: Senad Šepić, poslanik u Skupštini BiH inače rodom iz Cazina, Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice, univerzitetski profesor mr. Edin Smajić. Tribini je trebao da prisustvuje i Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća koji je zbog službenog puta bio odsutan. Skupu je prisustvovao i Sadik Ahmetović.

Tribina je bila interaktivnog karaktera tako da su građani u velikom broju uzeli učešće u diskusijama i pitanjima. Pored ekonomskih problema građani su najviše naglašavali problem korupcije, nepotizma – rodbinskog i stranačkog zapošljavanja te nepravde u svim sferama društva.

Kroz svoje izlaganje Nijaz Kadirić iznio je svoju viziju dugoročnog djelovanja kako bi se pravio ambijent da se smanji odllazak mladih ljudi iz USK-a a posebno S. Mosta koji prednjači u odlasku građana sa USK-a i to kroz tri mjere:

– Razvoj malih i srednjih preduzeća uz podršku Države kroz razvojne fondove od lokalnog do državnog nivoa!

– Povećanje subvencija u poljoprivrednoj proizvodnji na svim nivoima vlasti sukladnu rastu proizvodnje!

– Ulaganje u turistička mjesta, odmarališta kroz davanje koncesija privatnom sektoru i uključivanje S. Mosta u turističke destinacije!

Fuad Kasumović je u svom izlaganju kroz primjer grada Zenice iznio mjere koje treba poduzeti svaka lokalna samouprava kako bi uvela reda u javna preduzeća i javne ustanove, smanjila prostor za korupciju i stranačko upošljavanje. G-din Kasumović je posebno naglasio odluku koju je donio u vezi oporezivanja kladionica koja će budžetu Zenice donijeti nove prihode.

Senad Šepić je govorio o promjeni politike i novog pristupa u politici u kojoj neće biti prostora za korupciju, krađu glasova te okretanje prema Evropi koja želi da nam pomogne ali mi prvo moramo sami sebi pomoći.

Magistar ekonomije, Senad Smajić, univerzitetski profesor, dao je poseban akcenat javnoj tribini naglašavajući sve potencijale koje ima naša država, USK i Sanski Most koji će se staviti u servis onda kada mi promijenimo svoj pristup prema poduzetništvu i počnemo više ulagati u poduzetništvo u odnosu na mrtve nekretnine u kojima provodimo 10tak dana godišnje. G-din Smajić je naveo primjere Malezije, Singapura ali gradova u BiH poput Tešnja gdje je poduzetnički duh najrazvijeniji u BiH. Potencijali S. Mosta su ogromni a minimalno iskorišteni. Za takav preokret potrebna je jasna vizija, strategija ali i pravda i pravičnost – naglasio je profesor Smajić.