Pod imenom “Glas Naroda” djeluje anonimna Facebook grupa i istoimeni portal koji posljednjih više od godinu dana, bez istaknutog identiteta vlasnika i urednika, očigledno politički motivisano, kleveta i vrijeđa javne ličnosti i pojedince sa područja USK.

Ova grupa se nerijetko na vrlo primitivan način stavljala u odbranu jednih, a do krajnje mjere bahato, beskrupulozno i bezobrazno klevetala druga lica, vrijeđajući čak i njihove porodice i djecu, bez ikakvih validnih argumenata ili dokaza. Možda bi kritike imale i određenu dozu opravdanosti da nisu bile anonimne i politički tendenciozne.

U javnosti su se nedavno pojavili dokumenti u kojim je vidljivo da je u Ministarstvu pravde USK-a registrirano Udruženje naziva “Glas Naroda”, a iza koga se kriju javnosti poznate osobe, i to:

Mujo Beganović, poznatiji po nadimku Mujo Letva kojeg je zaradio jer je fizički napao Harisa Silajdžića zato što je on tada napustio SDA i osnovao SBiH, te koji je kao poslanik A-SDA u Skupštini USK autom nasrnuo na novinare, a na posljednjim lokalnim izborima bio je nosioc liste SBiH za OV Cazin i

Ameldin Delalić je radio u humanitarnoj organizaciji (javna kuhinja “Merhamet”), određujući sam sebi visinu mjesečne naknade, te tako za sebe na ime plaća naplatio na hiljade maraka. Trenutno je zaposlenik Kantonalnog fonda za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija.

Ironično, u registraciji Udruženja navodi se zalaganje provedbu ljudskih prava kroz medijsko djelovanje, kao i očuvanje moralnih i tradicionalnih vrijednosti kod Bošnjačkog naroda.

glas-naroda-registracija

Upravo povreda ovih prava je način na kojem se zasnivaju aktivnosti “Glasa naroda”, a moral nikako nije epitet koji krasi upravljačku strukturu ove grupe ili portala.

Javnost će sama po sebi prosuditi relevantnost ovih osoba da kritikuju, analiziraju i cijene sve one koje su u kratkom periodu svog rada vrijeđali i lažno klevetali, te će znati kako se odnositi prema njima u svakodnevnim susretima, ali ovim pozivamo nadležne institucije da poduzmu zakonom predviđene mjere protiv istih.

Izvor: ABC.ba