Presuda u Hagu: Holandska vlada kriva za ubistvo 300 muslimana u Srebrenici

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu donio je presudu da su holandski vojnici ilegalno djelovali 1995. pred genocid u Srebrenici kao i da su “odgovorni za 30 posto štete”.

Apelacioni sud presudio je da je vlada “djelimično odgovorna za smrt oko 300 muslimana ubijenih u Srebrenici 1995.”, piše AP.

7457

Kako se navelo u presudi nije nije sigurno da bi Bošnjaci preživjeli da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Izričući drugostepenu presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Holandije, Sud je danas odlučio da je država Holandija djelovala “djelomično nezakonito” u Srebrenici te da je dužna isplatiti “30 posto odštete” porodicama 300 žrtava.

Sud je odlučio da su se holandski vojnici „ponašali nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade hoalndskog bataljona u Potočarima 1995, ali da ne se ne može zaključiti da su holandski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.

Iznos odštete bit će naknadno određen.

Predstavnice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” ranije u utorak su kazale kako očekuju da će drugostepenom presudom Holandija biti proglašena odgovornom za smrt više od 8.000 Srebreničana koji su ubijeni u genocidu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s