Očuvanje i promocija bogatog kulturno-historijskog nasljeđa Krajine imperativ je za nedavno osnovano Udruženje ”Naša Krajina – naša baština”. Grupa entuzijasta nastoji animirati bh. vlasti, ali i strane zaljubljenike u prošla vremena kako bi pronašli model rekonstrukcije i upravljanja starim gradovima i utvrdama na ovome području.

Oko 60-ak registriranih ostataka starih gradova, vojnih utvrda i drugih građevina iz različitih epoha nastanjivanja Krajine, ovo područje čini pravim arheološkim El-doradom. Od Velike Kladuše do Bosanskog Petrovca, odnosno od Bihaća do Bosanske Krupe izdižu se brojne srednjevijekovne građevine kojima se pridaje malo ili ni malo pažnje.

Nakon desetak godina neformalnog postojanja, grupa entuzijasta je u proljeće ove godine formirala Udruženje ”Naša Krajina – naša baština”. Ono danas okuplja veliki broj ljubitelja kulturno-historijskog nasljeđa ovoga dijela naše zemlje, a želja im je ovo bogatstvo registrirati, očuvati, obnoviti, promovirati i staviti u funkciju turizma.

Stari gradovi i utvrde sa sobom nose brojne priče o turbulentnoj historiji Krajine, koja se često nalazila na prvoj crti odbrane nekoliko kultura koje su upravljale ovim krajem. Među njima se ističe i jedini bosanskohercegovački zamak – Ostrožac. Ovaj impozantni dvorac sa utvrdom smješten je na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog cazinskog naselja, a udaljen 12 km od Bihaća. Utvrda se prvi put spominje još davne 1286.godine, a dolaskom Osmanlija postaje sjedište istoimene kapetanije. Uspostavom Austro-Ugarske vlasti kupuje ga austrijski lord Lotar von Berks, te ga pretvara u najljepši kompleks u ovome kraju.

Kako to obično biva u našoj zemlji, većina ovih građevina prepuštena je zubu vremena. Vrlo malo ili nikako se ne ulaže u njihovu obnovu, a brojni turisti koji sve više dolaze u ove krajeve gotovo da nemaju mogućnost pronaći informacije ili mape koje vode do ovih bajkovitih prizora.

Po uzoru na romantični put dvoraca oko rijeke Rajne, Udruženje ”Naša Krajina – naša baština” se nada da će jednog dana značaj obnove ovoga kulturno-historijskog nasljeđa doseći nivo svijesti bh. vlasti, te da ćemo jednog dana dočekati i romantične puteve Krajine.