Ovogodišnji budžet obrazovanja biće premašen za 2 miliona KM. Kako bi se utvrdio razlog povećanja budžetski inspektor obišao je nekoliko škola USK i utvrdio niz nepravilnosti finansijske prirode, odnosno povećanje broja uposlenih u obrazovanju. Kako bi se utvrdio razlog evidentnog nesrazmjera održan je sastanak premijera, ministara obrazovanja i finansija u Vladi Kantona sa direktorima vrtića, osnovnih i srednjih škola u USK.

Sve je manje djece u školama, a sve više uposlenih u obrazovanju. Budžetski inspektori utvrdili su za sada u šest škola u Kantonu finansijske nepravilnosti koje su nastale zbog povećanja plaća za mart i april ove godine. Ukoliko se nastavi ovakvim načinom i u narednoj školskoj godini Vlada, ističe premijer Rošić, neće moći izvršiti planske aktivnosti.

Direktori škola koji su prisustvovali današnjem sastanku pozdravljaju aktivnosti budžetskog inspektora, pozivaju ga da obiđe i ostale škole kako bi se utvrdilo stvarno stanje za koje najviše krive prethodne ministre.

Povećanje u ovogodišnjem budžetu iznosiće 2 miliona maraka i moći će se jedino regulisati rebalansom. Naredne školske godine, istakli su predstavnici vlasti, insistiraće se na maksimalnom poštivanju pedagoških standarda i spremni su se uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima i otporima za koje vjeruju da će ih biti.