Mijenja se zakon o radu preko agencija u Njemačkoj

Od 1. aprila na snagu u Njemačkoj stupa novi zakon o privremenom radu preko agencija, tzv. Zeitarbeitenfirmen. Privremeni radnici prema tom zakonu neće moći privremeno raditi duže od 18 mjeseci, a nakon devet mjeseci rada moraju zarađivati sličnu plaću koliko i radnici tvrtke u kojoj rade, a koji rade usporediv posao.

Osim toga, privremeni radnici neće smjeti biti zapošljavani tokom štrajka kako bi preuzeli poslove stalnih zaposlenika, piše Focus.

Mnogo ljudi iz Bosne i Hercegovine radi u Njemačkoj upravo putem ovakvih agencija. Radnici su pri tom zaposlenici agencije, a ne firme u kojoj obavljaju posao. Međutim, prema riječima Stjepan Bingula, koji više od trideset godina živi u Münchenu i dobro je upoznat s tržištem rada, ovim se zakonom neće puno promijeniti.

– Jednostavno će agencije čovjeka kojeg su iznajmili nakon devet mjeseci maknuti od poslodavca i poslati ga kod drugog i sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 mjeseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu firmu – tvrdi Bingula.

Prema informacijama s kojima on raspolaže, preko Zeitarbeitenfirmen u Njemačkoj radi oko milion ljudi, što je otprilike 3% od svih zaposlenih u ovoj zemlji.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s