Gelenderi još uvijek čuvaju uspomene na zlatnu generaciju Bišćana

Kao što Sarajevo ima Vilsonovo šetalište mjesto za susret, prijatelje i zaljubljene, tako i Bihać ima svoje Gelendere. Prema legendi, riječ Gelenderi je njemačkog porijekla i označava ogradu i baš po toj ogradi poredanoj duž ovog nekada popularnog bihaćkog okupljališta mladih, Gelenderi su i dobili ime. Smješteni u samom centru grada, povezuju dva mosta; onaj drveni u parku i betonski mostić kod Pošte. Ipak, za razliku od Vilsonovog šetališta, Gelenderi su nešto posebno. Simbolika spajanja dva mosta kao simbolika spajanja dvije mladosti, jedne potpuno nove i druge iz dalekih sedamdesetih, koja je pomalo zaboravljena.

Nekada glavno okupljalište mladih

Nekada je ovo mjesto bilo glavno okupljalište mladih Bišćana i Bišćanki. To je bilo mjesto za izlazak i upoznavanje, sklapanje novih prijateljstava i ljubavi. Popularna fraza; vidimo se „U sedam na Gelenderima“ ili „Kod našeg drveta“ ostala je zauvijek u sjećanju mnogih parova iz te zlatne generacije.

“Otputujem mislima u tuđe uspomene i vratim se ovdje, vidim naši Gelenderi su ipak nešto posebno. Još uvijek kao da spajaju dva svijeta, spajaju dva mosta i dvije mladosti, malo zaboravljeni i prividno mrtvi. Alejom šeta fantom proteklih dana; mladići i djevojke naginju se nad vodom uz ogradu i puše. Zvone poljupci iz dubine vremena. Od toga čovjek može da se rasplače. Šetamo i Gelenderi nam se ponovo raduju, oni su živi, dovoljna je tek jedna šetnja ili pomisao na njih.” – kaže bihaćki pjesnik Husein Dervišević u jednoj od svojih pjesama

Gelenderi su nekad bili glavno okupljalište mladih, okupljalište zaljubljenih mladih parova, sretnih i nesretnih ljubavi, muzičara, tekstopisaca i umjetnika. Na ovom mjestu kreativnost sedamdesete generacije dostigla je svoj vrhunac.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s