Nakon što su osudili ne donošenje budžeta za 2017 godinu i poljoprivredna i boračka udruženja, te sindikat medicinskih radnika, na istu temu i sutra je zakazana press konferencija Saveza samostalnih sindikata i sindikata policije.

Vlast koja nema većine u Skupštini možda i vjerjujući da će pritisak javnosti predomisliti poslanike iz opozicije, ponovo je predložila budžet koji će se naći na sjednici već ovog petka.

Ako i drugi put padne budžet postavlja se pitanje hoće li Vlada podnijeti ostavku.

Iako je sada sve fokusirano na problem usvajanja ili ne usvajanja budžeta, zapravo pravi problem je deficit koji raste iz godine u godinu.

Clipboard03

Iz Saveza samostalnih Sindikata, kao i sindikata policije USK uputili su kritiku, te oštro osudili ponašanje poslanika u kantonalnoj Skupštini, zbog prekinute sjednice. Najavljuju štrajk upozorenja za petak, kada je zakazana nova sjednica Skupštine USK.

“Jednostavno smo dovedeni u situaciju u kojoj moramo skrenuti pažnju na ozbiljnost nedonošenja budžeta, a tiče se svih građana kao i nas koji smo na budžetu. Štrajk će biti proveden od 10.30-11.30 i to je samo početak sindikalnih mjera koje ćemo preduzimati u slučaju da ostanemo na tom da budžetski korisnici ne budu mogli ostvariti prava i naknade”,kazao je predsjednik sindikata policije Mahmut Alagić.

“Sve je ovo rezultat borbe za vlast. Fotelje su postale važnije od svega što postoji, i oni izluđuju građane ovakvim svojim stavom. Evo, izludili su i nas u sindikatu ovakvim svojim ponašanjem, jer na ovakav način proizvode krize izgleda čak i namjerno da bi skrenuli našu pažnju sa životnih problema”, govori predsjednik Saveza samostalnih sidikata USK Muhamed Mahmutović.

A predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić je javno uputila pitanje vladajućim strukturama da li će oni vratiti svoje paušale za januar, februar i mart jer ih nisu zaradili, nisu uspjeli održati ni jednu sjednicu.

Da li će budžet opet pasti a samim tim Unsko-sanski kanton doći u finansijsku blokadu i da li će Vlada podnijeti kolektivnu ostavku ako do toga dođe, saznaćemo 31. marta za kad je zakazana sjednica Skuptšine na kojoj bi se trebalo rješiti ovo pitanje.